ASZ ČR po jednání s poslanci STAN: trváme na porovnání dotačních schémat (Toman versus Nekula)

Sdílejte článek
ASZ ČR po jednání s poslanci STAN: trváme na porovnání dotačních schémat (Toman versus Nekula)

Asociace soukromého zemědělství ČR pokračuje v pravidelných jednáních se zemědělskými odborníky a poslanci Starostů a nezávislých. STAN potvrdil, že považuje za důležité aktivně řešit potřeby menších a středních zemědělců cestou strategických nastavení zemědělského sektoru. Hlavní prioritou je nadále příprava nové dotační politiky a nastavení konkrétních dotačních opatření – parametry nově zaváděných ekoschémat v prvním pilíři, nastavení druhého pilíře (Program rozvoje venkova), kde je důležité zastropovat investiční dotace pro velké podniky nad 250 zaměstnanců a také přepracovat zhoubný a nefunkční systém národních dotací - získá se tak dostatek prostředků, které tak poputují správný směrem k rozvoji středních a malých subjektů, což pomůže diverzifikovat a stabilizovat celý sektor.

Poslancům jsme znovu zdůraznili nutnost publikovat analýzy porovnávající současný Strategický plán ministra zemědělství Zdeňka Nekuly s původně zamýšleným plánem jeho předchůdce Miroslava Tomana, které by jasně odhalily neustálou nesmyslnou kritiku ze Zemědělského svazu a Agrární komory k redistributivní platbě. Projednali jsme také naléhavé požadavky chovatelů ovcí a koz v oblastech s výskytem vlka a dosud nesplněné sliby z Ministerstva životního prostředí. Budoucí jednání budou věnována dalším tématům jako třeba novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu či úpravě v mysliveckém zákoně.

Za STAN se jednání účastnili Josef Bernard, Pavel Čížek, Jana Krutáková, Pavel Moulis a Lukáš Vlček, za ASZ ČR Jaroslav Šebek, Jan Štefl a Jan Staněk.

Přečteno: 863x
Katalog farem