Jak podpořit malé a střední zpracovatele?

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
Jak podpořit malé a střední zpracovatele?

Rozvoj malých a středních zpracovatelů potravin může přispět k vyšší konkurenceschopnosti trhu s potravinami a redukovat vývoz primárních nezpracovaných zemědělských komodit do zahraničí. V současné době prodávají mnozí zemědělci svoji produkci do zahraničí, neboť tu není strukturálně pestrá síť zpracovatelů, a ti stávající nejsou schopni poskytnout výhodnější výkupní ceny. Dochází tak k paradoxní situaci, kdy se například mléko ve velkém objemu vyváží do sousedních zemí, kde se zpracuje a následně se produkty vyexpedují zpět do českých supermarketů.

O potravinářství a dalších tématech diskutovali předseda Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) Jaroslav Šebek a místopředseda Jan Štefl s prezidentkou Potravinářské komory České republiky (PK ČR) Danou Večeřovou. Zástupci Asociace se spolu s prezidentkou Potravinářské komory ČR shodli na potřebě prosazování intenzivnější podpory malých a středních zpracovatelů potravin, při zachování významu velkých producentů, a společnými stanovisky se obě organizace budou snažit i o jejich maximální zastupování při jednáních s ministerstvem zemědělství.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

Přečteno: 779x
Katalog farem