Regenerativní zemědělství v praxi na Polním dni v Drahenicích

Sdílejte článek
Regenerativní zemědělství v praxi na Polním dni v Drahenicích

Dne 23. června proběhl na farmě Wenzela Lobkovicze v obci Drahenice první Polní den pořádaný startupovým projektem Carboneg. Ve spolupráci se zemědělci, kteří se řídí pravidly regenerativního zemědělství, byli hosté seznámeni s novými přístupy hospodaření, které přispívají k obnově půdy a vedou k budoucímu ziskovému provozu. Hostitelem Polního dne byla farma Wenzela Lobkowicze, kde mohli účastníci akce shlédnout inovativní postupy v praxi. Startupový projekt Carboneg má za cíl podporovat uhlíkové hospodaření (tzv. carbon farming) a zajistit spolupráci mezi certifikovanými zemědělci a firmami, které mají zájem o snižování CO2.

Na polním dni měli účastníci možnost seznámit se s principy regenerativní pastvy. Ta se týká nejen hovězího dobytka, ale umožňuje i zapojení drůbeže do koloběhu pastvy. Na příkladu pastevního způsobu výkrmu prasat byl prezentován vliv na kvalitu jejich masa. Představeno bylo též unikátní mobilní zastínění dobytka, které je jediné svého druhu v Čechách.

Zavedením regenerativní pastvy je možné snížit eroze půdy i významně prodloužit dobu, kdy se nemusí dobytek přikrmovat senem. To potvrzují i slova hostitele Polního dne Wenzela Lobkowicze, farmáře a majitele panství v Drahenicích: „Začínal jsem s 19 kusy zvířat na 35 hektarech a měl jsem problém je uživit. Dnes mám 75 kusů na 63 hektarech, z toho 40 hektarů pastvin s vysokou úživností.“

Odklon od zbytečného zpracování půdy je cesta, jak půdu udržet přirozeně živou. Dokáže pak lépe odolávat extrémním podmínkám sucha a přívalovým dešťům. Regenerativní zemědělci vrací život do půdy a díky tomu dosahují dlouhodobě stabilní a nadprůměrné ziskovosti.

Václav Kurel

Regenerativní zemědělství nebo uhlíkové hospodaření představuje nový přístup k zemědělství. Jde při něm o obnovu půdního ekosystému a přirozeně se podílí na sekvestraci uhlíku z atmosféry. Cílem je obnovit úrodnost půdy prostřednictvím přístupů, které se v současnosti neřadí mezi standardní způsoby obhospodařování půdy v zemědělství. Zásadní je snaha o minimální narušení půdy, ve které zbyde více humusu, jenž na sebe váže více vody, a ta se pak snáze udržuje v krajině. Do půdy se vrací život a živiny, které jsou prospěšné pro růst rostlin bez umělých hnojiv. Rostliny zachycují při fotosyntéze problematický oxid uhličitý a ve spolupráci s půdním edafonem z něj vytváří organickou hmotu, které mají česká pole nedostatek. Z přebytečného uhlíku ve vzduchu je tak díky plodinám nepostradatelná živina. To všechno dohromady přispívá ke snižování podílu CO2 v atmosféře. Jako nejlepší způsob se jeví kombinace rostlinné a živočišné výroby na stejném pozemku. Hospodářská zvířata pasoucí se na poli přispívají k nárůstu organické hmoty v půdě.

„Kvůli degradaci půdy hrozí zemědělcům významné ztráty na výnosech plodin a také snížená kvalita nabízené produkce. Půdní struktura je něco, co se nikomu na světě nepodařilo vyrobit uměle, to umí jen příroda,“ komentoval situaci Václav Kurel za Carboneg, a dodal: „Odklon od zbytečného zpracování půdy je cesta, jak půdu udržet přirozeně živou. Dokáže pak lépe odolávat extrémním podmínkám sucha a přívalovým dešťům. Regenerativní zemědělci vrací život do půdy a díky tomu dosahují dlouhodobě stabilní a nadprůměrné ziskovosti.

Výše zmíněné pomáhá zemědělcům nejen ke zvýšení ziskovosti, obnově krajiny, ale i vybízí ke spolupráci s firmami, které je mohou prostřednictvím Carbonegu podpořit. Budoucí spolupráce firem s českými zemědělci prostřednictvím podpory certifikovaných uhlíkových kreditů může významně přispět k řešení snižování CO2.

Carboneg – projekt pro snižování uhlíku vatmosféř 

Carboneg je název českého startupového projektu, který se zaměřuje na tzv. carbon farming. Podporuje zemědělce na cestě ke zlepšení kvality zemědělské půdy, zvýšení její úrodnosti a přispívá ke snížení uhlíkové stopy zemědělské produkce.  Pomocí začlenění principů regenerativního zemědělství dochází ke zlepšení stavu půd, podpoře biodiverzity, zádrži vody v krajině a zároveň k uložení uhlíku z atmosféry do půdy v podobě organické hmoty. Carboneg vyplácí zemědělcům odměnu za každou tunu CO2, kterou do půdy uloží. Odměny financuje z prodeje certifikovaných uhlíkových kreditů firmám z jiných odvětví, které ke splnění svých ambiciózních klimatických cílů potřebují část své uhlíkové stopy vykompenzovat nákupem offsetů. Projekt vznikl v roce 2021 a jeho zřizovatelem je společnost Benefit Managment s.r.o.  

Kontakt:
Jitka Volková Manažerka komunikace a PR
+420 602 608 505
jitka.volkova@carboneg.eu

 


Více informací na www.carboneg.cz

Zdroj: Tisková zpráva Carboneg

Přečteno: 867x