Nové studium zpracování potravin na ČZU nejlépe využijí rodinné farmy

Tomáš  ZavadilTomáš Zavadil
Sdílejte článek

Včera bylo v areálu České zemědělské univerzity (ČZU) slavnostně otevřeno Výukové centrum zpracovávání zemědělských produktů, zkráceně potravinářský pavilon. Toto centrum organizačně spadá pod Fakultu agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ).

Akce se zúčastnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula, rektor ČZU Petr Sklenička, děkan FAPPZ Josef Soukup, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, ředitel potravinářského domu David Farský a řada dalších hostů. Asociaci soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) na místě zastupoval člen Předsednictva ASZ ČR Josef Stehlík.

Ministr Zdeněk Nekula ocenil u nově otevřeného potravinářského domu propojování teorie s praxí. Podle děkana FAPPZ Josefa Soukupa se potravinářský dům rozhodně nebude muset potýkat s nedostatkem studenů, protože na zemědělské a potravinářské programy FAPPZ se v současnosti hlásí více lidí, než je možné přijmout.   

První impulzy k vytvoření specializovaného centra zaměřeného na odbornou výuku zpracování potravin na ČZU přišly před několika lety v době vedení ČZU bývalým rektorem Jiřím Balíkem. ASZ ČR myšlenky na rozšíření a zkvalitnění odborného studia zpracovávání potravin od začátku podporovala a s ČZU dlouhodobě spolupracuje. Podle Josefa Stehlíka je třeba, aby zemědělci uměli produkty zpracovávat a uvádět na trh. Dlouhodobě kvalitní vztahy mezi ASZ ČR a ČZU se mimo jiné projevily v otevření studijního programu Faremní hospodaření, který od roku 2020 připravuje především studenty, kteří do budoucna plánují hospodařit na rodinných farmách.

V potravinářském domě se nachází šest hlavních provozů: zpracovna mléka, zpracovna masa, pekárna s cukrárnou, zpracovna ovoce a zeleniny, lisovna olejů a pivovar. Část surovin používaných v potravinářském domě bude produkovaná přímo na pozemcích ČZU. Mimo provozoven nabízí potravinářský dům i nutriční poradnu, kuchyni a prostory pro degustaci nebo senzorickou laboratoř. Vedení potravinářského domu plánuje, že určitá část produktů vyrobených studenty bude nabízena na trh přes několik internetových obchodů s potravinami. Výuka v potravinářském pavilonu bude zahájena spolu se zimním semestrem 2022/2023 na konci letošního září.

Přečteno: 837x
Katalog farem