Lednický zámek v letních měsících rozzáří květiny

MENDELU
Sdílejte článek
Lednický zámek v letních měsících rozzáří květiny

Lednický zámek v letních měsících ještě více rozzáří květiny. Netradiční výstava se bude věnovat historickému vývoji uplatňování rostlin v nejbližším okolí člověka. Jednotlivá zákoutí nás provedou historií aranžování květin i pěstováním rostlin v interiéru. Seznámí nás s vývojem architektonických objektů určených pro dlouhodobé uchovávání exotických rostlin v našich klimatických podmínkách a také s lovci rostlin, s nimiž se vydáme na objevitelské cesty za vzácnými exempláři.

Výstava s názvem Za(u)jatí rostlinami, aneb příběh rostlin začíná 1. července a potrvá do konce září. Výstavu doprovázejí živoucí exponáty a objekty důležité pro dovoz a pěstování rostlin nebo pro jejich odpovídající prezentaci v interiérech budov. „Důležitou součástí je též ukázková obnova dobového květinového záhonu na parteru lednického zámku,“ říká Jiří Martinek z Ústavu biotechniky zeleně Zahradnické fakulty.

Lidé si s sebou od nepaměti přinášeli do svých příbytků rostliny, ať už to bylo k lékařským účelům, na vaření, pro radost z jejich pěstování nebo také proto, aby jen obdivovali křehkou krásu řezaných květů aranžovaných do váz. „Počátek pěstování rostlin v interiéru je možné dávat do souvislosti s rozvojem objevitelských výprav raného novověku a značnou odvahou mnoha statečných mužů, kteří na svých cestách po souši i po moři strávili nekonečně dlouhé měsíce nebo i roky,“ uvedl Martinek.

V dosud neprozkoumaných krajinách hledali cestovatelé nové druhy rostlin, které by přivezli s sebou domů a uspokojili tak stále se zvyšující nároky jejich obdivovatelů a sběratelů z nejvyšších vrstev společnosti. „S rozšiřujícím se sortimentem šla ruku v ruce též potřeba vytvářet to nejlepší možné prostředí pro dlouhodobé přechovávání teplomilných rostlin v chladném podnebí Evropy. Začíná se odvíjet příběh vědecké zvídavosti a rozvoje nových technologií,“ uvedl Martinek.

„Počátek pěstování rostlin v interiéru je možné dávat do souvislosti s rozvojem objevitelských výprav raného novověku a značnou odvahou mnoha statečných mužů, kteří na svých cestách po souši i po moři strávili nekonečně dlouhé měsíce nebo i roky.“

Jiří Martinek, Ústav biotechniky zeleně Zahradnické fakulty


Otázkou, jak vypadala v jednotlivých epochách vývoje lidské společnosti květinová výzdoba objektů s kulturně historickou hodnotou, se vědci z MENDELU zabývali pět let. Výsledky jejich výzkumu napomohou obnově architektonických památek v zemi. Vědci se zabývali nejen vnitřní rostlinnou výzdobou objektů, ale i úpravou zahrad, parků a okolní krajiny. Aktuální výstava část práce vědců představí v sedmi zákoutích památky UNESCO.

Naprosto ojedinělá je právě prezentace uplatňování rostlin v těsné blízkosti člověka v památkových objektech. Vědci vypracovali mimo jiné též řadu metodik a odborných publikací, které si kladou za cíl zmapovat situaci a vytvořit metodické postupy pro správce a majitele památkově chráněných objektů při řešení otázek s památkovou obnovou vegetace v exteriéru i v interiéru.

Informace k výstavě:
Otevírací doba:
 1. července – 30. září 2022.
Přístupné dle návštěvní doby zámku.
Vstup zdarma.

VÍCE INFORMACÍ ZDE

Kontakt pro bližší informace: 
Ing. Jiří Martinek, Ph.D., tel. 777 575 445
Ústav biotechniky zeleně (ZF)
 jiri.martinek@mendelu.cz


Zdroj: Tisková zpráva MENDELU

Přečteno: 410x