Majitel chce oživit zpustlý staletý rybník, ten ale nezapadá do dotačních kolonek

Novinky.cz
Sdílejte článek
Majitel chce oživit zpustlý staletý rybník, ten ale nezapadá do dotačních kolonek

Mnohé rybníky v Česku jsou stále nevábnými bažinami, a neplní tak svoji hlavní roli zadržování vody. Dotačních programů je sice vícero, ale některé vodní plochy do kolonek nezapadají, ačkoliv mají třeba staletou historii.

To je případ rybníka, jenž dříve býval součástí panství zámku Radíč na Sedlčansku a je zřejmě z časů Jakuba Krčína, rožmberského regenta a jednoho z nejznámějších českých rybníkářů, který žil v 16. století.

Rybník lemovaný duby potřebuje kompletní revitalizaci – stavidlo je zničené, celá plocha zarostlá a víceméně bažinatá, přitom z krajinného hlediska je nedílnou součástí obce.

Majitel rybníku, sedlčanský mlynář, by měl podle svých slov zájem ho obnovit, což je ale nákladné, a tak se logicky poohlížel po dotaci. Rybník ale nesplňuje podmínky pro účast v žádném z programů, které se aktuálně nabízejí. „Dotace jsou, ale na jinou velikost nebo typ vodní plochy. Přitom i zde je potřeba vodu zadržovat,“ řekl Právu Lubor Křížek, který pro majitele provádí odborné prořezy stromů.

Rybník potřebuje kompletní revitalizaci – stavidlo je zničené, plocha zarostlá a víceméně bažinatá.

Zdejší obec je závislá na studních a vrtech, vodovod je zatím jen zakreslený v územním plánu a funkční prvek, který zadržuje vodu, potřebuje.

Dotační tituly existují buď na větší vodní plochy, nebo na menší chovné rybníky, malé tůně a biotopy či na protipovodňové nádrže a systémy. Rybník v Radíči do kolonek nezapadá.

Není to chovný rybník, na který by byl ušit program Rybářství 2021–2027 podporující výstavbu a modernizaci rybníků menších než dva hektary s podmínkou, že na něm podniká rybářská společnost. Není ani tůní, na které cílí jiné programy. Dotaci nabízí i ministerstvo zemědělství, jenže ta zase předpokládá vodní plochu větší než dva hektary, což není ten případ.

A tak si majitel musí počkat. Využít by mohl program Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny, který bude možné vy­užít i u nechovných rybníků.

„Program nabízí dotace pro adaptaci vodních, nelesních a lesních ekosystémů na změnu klimatu,“ řekla Právu Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí.

Výzva pro dotace, v níž budou moci žádat o peníze jednotlivci, firmy, občanská sdružení i obce, se letos teprve vypíše.

Z rezortu životního prostředí 8,5 miliardy

Obecně je hlavním zdrojem dotací na vodní plochy operační program Životní prostředí 2021–2027. Jeho cílem je zpomalení odtoku a vsakování a podpora retence a akumulace srážkové vody.

Další finanční pomoc se týká zvýšení členitosti a zlepšení morfologie koryta vodních toků na některých místech s tvorbou mokřin a tůní, zakládání povodňových parků, obnovy, výstavby a rekonstrukce suchých nádrží, retenčních nádrží, poldrů.

„Celkem je na tato opatření z OPŽP určeno přes 8,5 miliardy korun. Spuštění prvních výzev OPŽP 21–27 je očekáváno v létě po schválení Evropskou komisí,“ sdělila mluvčí ministerstva Pospíšilová.

Další možnost představuje pro letošek již uzavřený Program péče o krajinu, a to v podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí. Ten ale podporuje tvorbu a obnovu biotopů do částky celkových nákladů 250 tisíc Kč, což je z hlediska velmi zanedbaného rybníka ani ne desetina nákladů na revitalizaci.

O tom, jak prospěšná by revitalizace rybníka byla, ví Křížek své. Kvůli dřívějšímu nedostatku vody ve studni u hájovny na Příbramsku, kde žije v nájmu, vybudoval v okolí tucet tůní, aby vodu zadržovaly v krajině. „Nejenže se voda do studny vrátila, ale v okolí přibylo ptáků a dalších živočichů,“ pochválil si Křížek.

Autoři: Jindřich GinterPavel Cechl
Zdroj: Novinky.cz

Přečteno: 559x