Jak hospodařit na moravské Sahaře? Ve Vacenovicích vědí, jak bojovat se suchem

Reflex
Sdílejte článek
Jak hospodařit na moravské Sahaře? Ve Vacenovicích vědí, jak bojovat se suchem

Ekofarmu Habánský dvůr najdete v samotném srdci bzenecké Dúbravky při soutoku Rúdnického a Ratíškovického potoka. Na více než 35 hektarech půdy zde rodina Blahuškových chová ovce, pěstuje zeleninu a stará se o sedmihektarový meruňkový sad. Kromě toho se majitelé věnují také obnově lidových tradic, které jsou nedílnou součástí jejich života. Více se o hospodářství dozvíte v našem videu.

Manželé Blahuškovi ve Vacenovicích hospodaří už přes 20 let. Trvalé travní porosty, jež pokrývají většinu faremní plochy, tu využívají k produkci sena i pro pastvu ovcí nížinného plemene Merinolandschaf. Orné půdy jim zase slouží k pěstování brambor a teplomilných druhů zeleniny. Většinu faremní produkce, kterou majitelé zákazníkům nabízejí přímo ze dvora, však zajišťuje sedmihektarový meruňkový sad.

Kromě ekologického zemědělství se celá rodina věnuje také řadě aktivit udržujících i rozvíjejících vesnické tradice, jež s hospodařením v souladu s přírodou úzce souvisí. Na farmě, kde Blahuškovi často potkáte při pořádání nejrůznějších folklorních akcí, si mimo uchování historického odkazu zakládají rovněž na vnímání a zachování specifických přírodních podmínek i zodpovědnosti k budoucím generacím.

Rúdník je velmi suchou, erozí ohroženou lokalitou obklopenou doubravami, které se příznačně přezdívá Moravská Sahara, a obnova přirozeného rázu krajiny tak stála majitele nemalé úsilí.  „Věříme, že díky charakteru našeho hospodářství můžeme inspirovat i další farmáře, kteří o ekologické produkci třeba teprve uvažují,“ říká Miroslav Blahušek a uzavírá: „chceme jim ukázat, že s dostatkem vůle, úsilí, píle a znalostí to zkrátka jde a dává smysl nejen nám, ale i okolní přírodě.“

Více informací zde

Zdroj: Reflex.cz

Přečteno: 855x