Na farmě v Jindřichovicích pod Smrkem se na 39 hektarech zemědělské půdy věnují zejména produkci bio zeleniny. Tu zde pěstují s moderním využitím koní a vysokým podílem ruční práce. „Koně nám při práci přináší spoustu výhod. Jsou šetrní k půdě, vytváří statková hnojiva, snižují naši závislost na fosilních palivech a mimoto nás nutí zvolnit tempo,“ říká Martin Rosenbaum a doplňuje: „navíc jsou to živé bytosti a dnes už si nedokážeme představit, že by nebyly součástí našeho hospodářství.“
Důležitou roli hraje pro rodinný podnik také práce s půdou, jejíž kvalita je pro pěstovanou zeleninu zcela zásadní. „Hrajeme si s různými odrůdami jednotlivých druhů tak, abychom vytipovali, kterým se na tomto místě bude dařit nejlépe,“ vysvětluje Jana Rosenbaumová, která se zde kromě pěstování věnuje také komunikaci se zákazníky a prodeji. Vedle plodin na farmě najdete také nosnice, jež jsou krmeny kvalitním krmivem a mají dostatek prostoru i klidu na snášení, což se výrazně projevuje i na výsledné kvalitě vajec.
Prodej zboží zde probíhá prostřednictvím tzv. komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) založeném na blízkém vztahu mezi farmářem a zákazníky. Ti produkty z farmy, které na ně čekají na výdejních místech v Libereckém kraji, odebírají po celou sezónu. „Známe svoje zákazníky a dáváme si záležet na tom, abychom jim nabízeli jenom to nejlepší. Oni znají nás, a tak přesně vědí, odkud jimi nakupované potraviny pochází a jak vznikají,“ nastiňuje principy KPZ Jana Rosenbaumová.
Prostřednictvím inovativního projektu Centrum Konipas a programu Farmářská škola se farma navíc zapojuje také do vzdělávání budoucích ekologických farmářů. Těm nabízí stáže přímo na farmě a poskytuje tak teoretické znalosti i praktické dovednosti ve vybraných oborech ekologického i biodynamického zemědělství.
Více informací zde
Zdroj: Reflex.cz