V obci Rovensko na pomezí Hané a podhůří Jeseníků rodina Čechových hospodaří přibližně na 200 hektarech půdy, přičemž okolo 40 hektarů tvoří trvalé travní porosty. V rámci rostlinné produkce, která je založena na střídání plodin a využívání přirozených hnojiv, na farmě pěstují pšenici, špaldu, žito, pohanku nebo také luskoviny. Většina plodin slouží k produkci osiv nebo tvoří dodávky pro potravinářské využití. Pícniny jsou pak zužitkovány pro vlastní potřebu a využívány jako hodnotné krmivo pro faremní zvířata, mezi něž patří okolo 100 bahnic a malé stádo koní plemene hafling.
Přirozenou možností dalšího rozvoje, jenž úzce souvisí s chovem koní, byla pro rodinný podnik také agroturistika, které se manželé začali věnovat v letošním roce. Nově otevřený penzion umožňuje návštěvníkům strávit čas v prostředí českého venkova, v souladu s přírodou a zároveň načerpat potřebnou energii. Kromě nabídky ubytování se majitelé zaměřují také na vzdělávání a práci s mládeží, která je budoucností ekologického zemědělství, a plánují například letní program pro děti přímo na farmě.
Důvodem k přechodu do režimu ekologického zemědělství bylo rozhodnutí o šetrném hospodaření na půdě. „Tím, že jsme se vydali cestou ekologické produkce, jsme se vrátili k systému, který využívali už naši předkové,“ vysvětluje Přemysl Čech a dodává: „Člověk by měl žít nejen v souladu s přírodou, ale také se chovat šetrně jak k půdě a ke krajině, tak i ke zvířatům. A my jsme přesvědčeni, že tento dlouhodobě udržitelný systém hospodaření do naší krajiny určitě patří.“
Více informací zde
Zdroj: Reflex.cz