Lepicí pasti na hmyz můžou při nesprávném použití neúmyslně zapříčinit týrání drobných obratlovců

Eagri.cz - MZe ČR
Sdílejte článek
Lepicí pasti na hmyz můžou při nesprávném použití neúmyslně zapříčinit týrání drobných obratlovců

Ústřední komise pro ochranu zvířat Ministerstva zemědělství (MZe) přijala stanovisko, že lepicí pasti pro hmyz musejí být použité a umístěné pouze tak, aby zabránily náhodnému přilepení se obratlovců, zejména ptáků. V opačném případě jde o porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a pachateli hrozí pokuta.

V České republice se prodávají a užívají nejrůznější typy lepicích pastí, které jsou určeny k hubení hmyzu na zahradách a v sadech. V době, kdy ovoce dozrává, mají zabránit v tom, aby se hmyz dostal do korun stromů a ničil úrodu. Vzhledem k tomu, že lepové plochy nejsou nijak zabezpečeny před jinými živočichy, stávají se však pasti nebezpečné i pro obratlovce, zejména pro menší ptáky. Zvíře nalepené na past se nemůže hýbat a často se zraní při snaze o únik. 

„Ačkoliv je prodej i používání lepových pastí určených speciálně pro obratlovce v České republice zakázáno, ročně umírají desítky ptáků i malých savců. Na vině je nesprávné použití lepicích pastí určené pro hmyz, které zahrádkáři běžně na svých pozemcích využívají,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

MZe proto vydalo stanovisko, které na daný problém upozorňuje a upravuje pravidla prodeje lepicích pastí. Výrobci mají přikládat návod ke správnému použití s varováním o negativních dopadech, aby si uživatel uvědomil riziko a pasti používal správným způsobem. Pokud bude past aplikovat v rozporu s návodem a způsobí utrpení zvířete, bude to považováno za týrání podle zákona na ochranu zvířat. Za týrání může právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba dostat pokutu až 3 miliony korun a fyzická osoba až 1 milion korun.

S konkrétními podněty, které se týkají týrání zvířat se mohou lidé obracet na krajskou veterinární správu.


Autor: Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství
Zdroj: tisková zpráva MZe ČR

Přečteno: 582x