Kvůli suchým stromům nemohou turisté do Boubínského pralesa. Mnozí zákaz porušují

ČT24
Sdílejte článek
Kvůli suchým stromům nemohou turisté do Boubínského pralesa. Mnozí zákaz porušují

Lesníci žádají o seříznutí stromů v Boubínském pralese, do kterého na jaře zakázali vstup. Podle nich na trase hrozí pád souší. Pokud by se je podařilo zkrátit, mohli by se turisté podívat k pralesnímu jezírku. Doposud platný zákaz mnozí z nich stejně nedodržují.

Na naučnou stezku a další trasy kolem jádra Boubínského pralesa turisté nesmějí. Zatímco se někteří zklamaně obracejí, mnozí se zákazem vstupu neřídí.

Lesníci vstup od jara opakovaně uzavřeli kvůli hrozbě pádu suchých stromů. Jsou jich zhruba čtyři stovky. „Státní správa tam podle mých informací dělá namátkové kontroly,“ řekl ředitel Lesního závodu Boubín Lesů ČR Miloš Juha.

Lesníci chtějí uschlé stromy zlomit a pahýly v pralese ponechat

Státní podnik teď žádá o zásah, který by zpřístupnil alespoň boubínské jezírko. Vytipoval jednadvacet souší. „Tyto souše by byly zlomeny, a to zhruba v jedné čtvrtině až jedné třetině,“ přiblížil Juha.

Podle mluvčího Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jana Dvořáka padne rozhodnutí nejspíše v polovině srpna. Turisté, kteří se do pralesa i přes zákaz vydají, tak zatím riskují pokutu. V blízkém okolí se ale dají najít jiná atraktivní místa.

Více informací zde

Zdroj: ČT 24

Přečteno: 606x