Plná rehabilitace po sedmi desítkách let. Soud zrušil verdikt nad statkářkou

ČT24
Sdílejte článek
Plná rehabilitace po sedmi desítkách let. Soud zrušil verdikt nad statkářkou

Strakonický okresní soud zrušil téměř sedm desítek let starý verdikt v případu bývalé statkářky Marie Švejdové. V roce 1955 byla jako kulačka odsouzena na tři roky do vězení. Soud teď zrušil verdikt, který původně mimo jiné zahrnoval i finanční pokutu a ztrátu majetku statkářky a postihl i její dceru.

Marie Švejdová žila v letech 1905 až 1989, její dcera Jarmila Martínková zemřela v roce 2020. Rozhodnutí soudu si vyslechly vnučky. Podle advokáta Lubomíra Müllera má verdikt význam především kvůli dceři odsouzené. „Paní Švejdová byla rehabilitována, ale na její dceru Jarmilu se zapomnělo. Ničím se neprovinila, za nic nebyla odsouzena, přesto jí byla zabavena polovina majetku,“ řekl Müller.

Trestní oznámení na Švejdovou vyloučenou ze zemědělského družstva podal místní národní výbor v Marčovicích na Strakonicku. Označil ji za „sabotérku národního hospodářství a rozvratnický element“.

„Paní Švejdová byla rehabilitována, ale na její dceru Jarmilu se zapomnělo. Ničím se neprovinila, za nic nebyla odsouzena, přesto jí byla zabavena polovina majetku.“ 

Lubomír Müller, advokát

Její provinění spočívalo v tom, že údajně nechala jako samostatně hospodařící zemědělec ležet ladem asi pět hektarů půdy. Jindy prý urážela funkcionáře národního výboru i zemědělského družstva. Její dobytek se prý navíc opakovaně pásl na družstevních polích.

Jihočeské soudy v roce 1955 označily Švejdovou za zarputilou kulačku. Přestože byla vážně nemocná, poslaly ji na tři roky do vězení za sabotáž, útok proti skupinám obyvatelů, urážku veřejného činitele a poškozování družstevního majetku. Navíc ztratila majetek i občanská práva.

V roce 1990 Okresní soud ve Strakonicích zrušil trest za sabotáž, ponechal však zbytkový podmíněný trest za ostatní činy. Podle stížnosti pro porušení zákona i podle Nejvyššího soudu (NS) byl proces se Švejdovou veden z politických důvodů jako součást boje za kolektivizaci zemědělství. NS v roce 2014 zrušil verdikt a případ znovu předal strakonickému státnímu zastupitelství. Teď věc projednal soud.

Státní zástupce i vnučky v padesátých letech odsouzené ženy se na místě vzdaly možnosti podání stížnosti proti verdiktu. Advokát Lubomír Müller řekl, že rozhodnutí soudu Jarmilu Martínkovou plně morálně očistilo.

Autor: Petra Špičková
Zdroj: ČT 24, ČTK

Přečteno: 526x