Ve 2. čtvrtletí strmě vzrostly ceny zemědělských výrobců, výroba masa klesla

ČTK
Sdílejte článek
Ve 2. čtvrtletí strmě vzrostly ceny zemědělských výrobců, výroba masa klesla

Výroba masa ve druhém čtvrtletí pokračovala v mírném poklesu. Meziročně se snížila o 2,7 procenta na 113.089 tun. Nejvíce klesla výroba hovězího masa, nejméně výroba drůbežího. Výrazně se zvýšily ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Výroba hovězího masa meziročně klesla o 6,6 procenta na 16.810 tun, bylo poraženo 54.300 kusů skotu, meziročně o 6,5 procenta méně. Výroba vepřového masa klesla meziročně o 2,2 procenta na 53.505 tun. Drůbežího masa se vyrobilo 42.729 tun, meziročně o 1,9 procenta méně.

Vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková upozornila na to, že ve druhém čtvrtletí rychle rostly ceny zemědělských výrobců, a to nejen v ČR. "Pro chovatele skotu a drůbeže to bylo motivující k vývozu jatečných zvířat, a výroba masa sledovaná na jatkách tak poklesla víc než hrubá tuzemská produkce," uvedla.

"Podraží-li maso ještě více, může se tím dále snížit již tak snížená poptávka, na druhou stranu vyšší náklady na chov hospodářských zvířat se do cen potravin ještě plně nepromítly."

Petr Havel, agrární analytik

Ceny výrobců jatečného skotu vzrostly meziročně o 29,5 procenta, z toho ceny jatečných býků o 24,5 procenta. O 37,9 procenta vzrostly ceny jatečných krav a ceny jatečných jalovic vzrostly o 32,9 procenta. Zemědělci prodávali jatečné býky v průměru za 54,49 Kč za kilogram v živém a za 104,63 Kč za kilogram jatečně upraveného masa.

O 20,2 procenta stouply také ceny jatečných prasat, chovatelé je prodávali průměrně za 33,52 koruny za kilogram živé hmotnost a 43,58 koruny za kilogram masa. Ceny jatečných kuřat vzrostly meziročně o 13,1 procenta, kuřata I. třídy jakosti se prodávala průměrně za 26,03 Kč za kilogram.

"Ceny jatečných zvířat se vyšplhaly ve 2. čtvrtletí na výjimečnou úroveň, jatečný skot a jatečná drůbež se dosud za tak vysokou cenu neprodávaly. Ceny jatečných prasat procházejí častějšími výkyvy, a přestože také vzrostly, zatím nedosáhly úrovně posledního cenového vrcholu na přelomu let 2019 a 2020,“ doplnila Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Podle agrárního analytika Petra Havla se vyšší ceny výrobců promítly do růstu cen na pultech obchodů již v minulých týdnech. Maso patří k dražším potravinám a část spotřebitelů již nákupy v současnosti omezuje. "Podraží-li maso ještě více, může se tím dále snížit již tak snížená poptávka, na druhou stranu vyšší náklady na chov hospodářských zvířat se do cen potravin ještě plně nepromítly," doplnil s tím, že lze očekávat další mírné zdražení v řádu procent. Vývoj ale nelze stoprocentně odhadnout, upozornil.

Meziročně také o 21,6 procenta stouply ceny zemědělských výrobců mléka, průměrná ceny litru mléka jakostní třídy Q byla 10,75 Kč. Od českých výrobců bylo za druhé čtvrtletí nakoupeno 790,78 milionu litrů mléka, což je meziročně o procento víc.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 461x