Ohrožených sýčků se letos v Česku vylíhlo jen 62

Novinky.cz
Sdílejte článek
Ohrožených sýčků se letos v Česku vylíhlo jen 62

Kriticky ohroženým sýčkům se v Česku letos nedaří. Ornitologové spočítali pouze 62 mláďat u 26 párů. Toto číslo je podobné loňským součtům. To znamená, že populace této sovy zde balancuje na hranici přežití, uvedla Česká společnost ornitologická.

„Kvůli slabé loňské sezoně je letos málo nových samečků, kteří hnízdí poprvé, hledají nová teritoria a samičky a posilují populaci. Zaznamenali jsme celkem 59 volajících samečků, loni to bylo 68,“ uvedl Martin Šálek, koordinátor ochrany sýčků z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a České společnosti ornitologické.

„Menší počet samců se promítl také do bilance hnízdění. Letos jsme spočítali jen 26 snůšek sýčků, o šest méně než loni,“ dodal.

Špatnou zprávou je, že na jedenácti hnízdech ornitologové zjistili neoplozená či zastuzená vajíčka a některé snůšky byly dospělými sýčky zcela opuštěny.

„Celkem pět snůšek bylo kompletně neoplodněných či zastuzených. Existují dvě pravděpodobné příčiny či jejich kombinace: chladné počasí v některé fázi inkubace a vliv příbuzenského páření, které může vyústit ve sníženou schopnost reprodukce,“ konstatoval Šálek.

Je na pokraji vyhynutí

Sýček obecný patří v Česku mezi kriticky ohrožené druhy a s počtem zhruba posledních sto párů je na pokraji vyhynutí.

Dlouhodobým hlavním důvodem, proč sýček ubývá z české krajiny, je velkoplošné intenzivní zemědělství vedoucí ke ztrátě pestrosti krajiny, velkým lánům a úbytku krajinných prvků, které jsou pro sýčky i další obyvatele krajiny zcela zásadní.

Z dříve nejpočetnější sovy v Česku, čítající desítky tisíc párů, je nyní sovou nejohroženější, jejíž páry se počítají už jen na desítky.

Autor: Pavel Cechl, Právo
Zdroj: Novinky.cz

Přečteno: 525x