Komora: Kvůli cenám energií hrozí, že se z ČR bude vyvážet víc mléka

ČTK
Sdílejte článek
Komora: Kvůli cenám energií hrozí, že se z ČR bude vyvážet víc mléka

 Kvůli rostoucím cenám elektřiny hrozí, že se z Česka bude vyvážet víc mléka než teď. Loni byla roční produkce mléka v ČR 3,1 miliardy litrů, přičemž na export šlo 700 milionů litrů. Někteří výrobci a zpracovatelé mléka a masa by mohli kvůli energiím omezit nebo ukončit výrobu. Vláda by mohla pomoci tím, že by základní potraviny dočasně osvobodila od DPH. Mohla by také uplatnit takzvaný dočasný krizový rámec a kompenzovat ceny energií, což v souvislosti s válkou na Ukrajině umožnila Evropská komise. ČTK to dnes na budějovické výstavě Země živitelka řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

"Vyvážíme dnes poměrně velké množství mléka do zahraničí, protože mlékárny především v Německu, ale i italské jsou schopny nabídnout vyšší cenu. A když má prvovýrobce vyšší náklady, zajímá ho, aby si je pokryl. Je možné, že to (energetická krize) povede k tomu, že se bude z republiky vyvážet ještě větší množství mléka," řekl Doležal. Z loni vyvezených 700.000 milionů litrů mléka mířila asi třetina do Německa.

"Cena mléka je sice vyšší než před rokem, nicméně pořád nepokrývá vyšší náklady. Pokud by mlékárny daly vyšší cenu, narazí na to, že nejsou konkurenceschopné vůči zahraniční produkci, a také narazí na práh snesitelnosti spotřebitelů."

Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR

Ceny energií vzrostly podle Doležala meziročně až desetinásobně. Čeští zemědělci, řekl, tak nemohou konkurovat těm z ostatních zemí EU, kde se jim tamní vlády snaží ceny energií kompenzovat. "Je pro nás důležité zachování rozpočtu pro resort zemědělství, kde se počítá pro rok 2023 s krácením o sedm miliard korun (proti letošku). Nedokážu si představit smrtící kombinaci, že tady máme vyšší náklady a zároveň nižší národní dotace. Je to druhé největší krácení (rozpočtu) po ministerstvu dopravy," řekl Doležal. Letošní rozpočet ministerstva zemědělství je 58,6 miliardy korun.

Další možnost je zdražit, výrobci ale podle Doležala naráží na kupní sílu obyvatel. Mlékárnám, jak řekl, jdou teď méně na odbyt dražší výrobky: jejich prodej klesl meziročně o pět až deset procent. "Cena mléka je sice vyšší než před rokem, nicméně pořád nepokrývá vyšší náklady. Pokud by mlékárny daly vyšší cenu, narazí na to, že nejsou konkurenceschopné vůči zahraniční produkci, a také narazí na práh snesitelnosti spotřebitelů. Někteří zpracovatelé mohou skončit nebo omezit výrobu, budou se soustředit na levnější výrobky," míní Doležal.

Firmě Agrocentrum Jizeran ze Semil v Libereckém kraji stouply náklady na energie několikanásobně. Měla smlouvu se zkrachovalou společností Bohemia Energy, teď kupuje elektřinu za spotové ceny. "Byl jsem na začátku letošního roku dost zoufalý, protože to bylo několikanásobné navýšení vstupů na energie," řekl ČTK předseda představenstva firmy Martin Lev. Letos v dubnu již zaplatila firma za elektřinu tolik, co za celý loňský rok.

Firmě se 40 zaměstnanci pomohlo, že měla loni zaseto za tehdejší ceny, ale obilí prodala za nové, vyšší ceny. "A začala se dramaticky zvyšovat prodejní cena mléka," řekl Lev. V červenci byla výkupní cena za litr mléka 11,76 koruny, o tři koruny víc než v předchozích obdobích. Letos je tak Jizeran zatím v zisku. Nyní už musí ale používat hnojiva a postřiky za dražší ceny a zároveň by měly klesnout státní dotace. Firma podniká v podhorských oblastech, má 500 hektarů orné půdy, 1000 hektarů travních porostů, 580 dojnic v základním stádu a masný skot. Denně průměrně vyrobí 12.000 litrů mléka, jež prodává přes odbytové družstvo Mléko.cz. Předloni měla tržby 40,6 milionu a zisk po zdanění 5,2 milionu. Vyplývá to z účetní závěrky.

Autor: vkc, dr
Zdroj: ČTK

Přečteno: 366x