Unie: Chovatelé drůbeže mají problém s uzavíráním nových smluv na energie

ČTK
Sdílejte článek
Unie: Chovatelé drůbeže mají problém s uzavíráním nových smluv na energie

Chovatelé drůbeže, kterým končí fixace, mají podle své unie problém s uzavíráním nových smluv na dodávky energií. Smlouvy jsou uzavírány místo roků pouze na měsíční bázi. Ceny elektřiny jsou navíc minimálně o třiapůlnásobek vyšší než dříve, u plynu je zdražení ještě citelnější. Existenčním problémům čelí desítky procent chovatelů drůbeže. Na dotaz ČTK to dnes uvedla předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Kromě drahých energií se chovatelé drůbeže podle Dlouhé potýkají také s vysokými cenami krmných směsí. Rostou o desítky procent. "Chovatelé kuřat chovaných na maso sice do konce měsíce září budou mít vyplacenou mimořádnou podporu, za kterou ministerstvu zemědělství děkujeme, ale s nastupujícím podzimem a zimou se ocitnou před otázkou kolik procent chovatelů ukončí činnost," řekla.

Na chov kuřat chovaných na maso ministerstvo zemědělství vyčlenilo mimořádnou pomoc 206,7 milionu korun. Do vybraných odvětví plánuje kvůli nárůstu cen energií, krmiv nebo pohonných hmot rozdělit 831 milionů korun. Dalšími příjemci dotací budou chovatelé prasnic, dojeného skotu, pěstitelé jablek a konzumních brambor. Zájemci se mohli o podporu hlásit do konce června. Většina peněz bude z národních zdrojů, 277 milionů korun pochází z evropských fondů.

Z jarního průzkumu Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie vyplynulo, že omezit chovy drůbeže plánuje asi 52 procent podniků, zhruba šest procent avizovalo úplný konec. Důvodem byly v té době nejen drahé energie, ale zvláště nízké výkupní ceny vajec a kuřat.

Ceny jatečných kuřat ve druhém čtvrtletí letošního roku podle údajů Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o 13,1 procenta. Jatečná kuřata I. třídy jakosti výrobci prodávali v průměru za 26 korun za kilogram v živém. Jatečná drůbež se za tak vysokou cenu dosud neprodávala, uvedli statistici. Bylo to zhruba o 2,4 koruny více než v prvním čtvrtletí. Agrární komora na jaře upozornila, že výkupní cena kuřat se za posledních deset let téměř nezměnila.

Autor: jif, rdo
Zdroj: ČTK

 

Přečteno: 392x