MZe pracuje na programu podpory zemědělců na venkově ve výši tří miliard Kč

ČTK
Sdílejte článek
MZe pracuje na programu podpory zemědělců na venkově ve výši tří miliard Kč

Na podporu zaměstnanosti v zemědělství na venkově by mohla vláda dát až tři miliardy korun. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes na agrosalonu Země živitelka řekl, že jeho resort spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí připravuje v této výši program sníženého sociálního pojištění pro živočišnou výrobu a produkci citlivých komodit, jako jsou brambory nebo zelenina.

Nekula na tiskové konferenci věnované hlavně výsledkům letošní sklizně poděkoval zemědělcům za jejich celoroční úsilí. Řekl také, že si uvědomuje, že jejich práce není jednoduchá. "Pracujeme na programu podpory zaměstnanosti na venkově. Týká se to sníženého sociálního pojištění a bude to cíleno jako podpora zaměstnanosti v oblasti živočišné výroby a produkce citlivých komodit," uvedl.

O pomoci mluvil již v červnu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na demonstraci zemědělců v pražské Lucerně, kde protestovali hlavně proti nastavení dotací. Agrární komora ČR nebo Zemědělský svaz ČR již delší dobu kritizují, že nová podoba dotací zvýhodňuje malé farmáře a povede k omezení například živočišné výroby.

"Pracujeme na programu podpory zaměstnanosti na venkově. Týká se to sníženého sociálního pojištění a bude to cíleno jako podpora zaměstnanosti v oblasti živočišné výroby a produkce citlivých komodit." 

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství

Prezident Agrární komory Jan Doležal dnes na Zemi živitelce upozornil, že zemědělci zažívají velkou nejistotu. Již delší dobu se potýkají podobně jako jiná odvětví s rostoucími cenami energií, pohonných hmot nebo například hnojiv. Doležal upozornil na to, že inflace je v této oblasti mnohem vyšší než její průměrná míra v českém hospodářství.

Nekula zopakoval, že ministerstvo minulý týden schválilo sazby pro mimořádnou podporu chovatelů prasat, kuřat nebo pěstitelů jablek a brambor. Rozdělí se mezi ně 831 milionů mimořádné podpory pro obory nejvíce zasažené růstem cen energií a vstupních nákladů. Uvedl také, že malé a střední zemědělské a potravinářské firmy budou moci od 30. srpna žádat o podporu na snížení jistiny úvěru. Jednorázovou dotaci jim vyplatí Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, celkem rozdělí 750 milionů.

Agrární komora a také Potravinářská komora ČR již delší dobu apelují na vládu aby, využila takzvaného dočasného krizového rámce, který umožňuje státům EU kompenzovat firmám vysoké ceny energií ze státního rozpočtu. Komory kritizují, že zatímco řada států EU podniky podpořila stovkami milionů eur, v ČR zatím k ničemu nedošlo. "Oblast energií a plynu je parketa pro jiné ministerstvo a je potřeba tlouci i na jiná vrata," řekl k tomu Nekula. Energie a plyn má na starosti resort průmyslu a obchodu.

Autor: zaz, gcm
Zdroj: ČTK

Přečteno: 296x