Výdaje ministerstva zemědělství by příští rok měly klesnout o 2,5 miliardy Kč

ČTK
Sdílejte článek
Výdaje ministerstva zemědělství by příští rok měly klesnout o 2,5 miliardy Kč

Ministerstvo zemědělství (MZe) by příští rok mohlo hospodařit s výdaji 56,13 miliardy Kč, což je zhruba o 2,5 miliardy méně než letos. Vyplývá to z prvního návrhu rozpočtu na následující rok, který je dostupný na webu vlády. Proti červnovému návrhu je to o zhruba 4,33 miliardy korun více.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes ČTK řekl, že vyjednávání o rozpočtu je na začátku. Resort chce podpořit zaměstnanost na venkově zhruba třemi miliardami korun pomocí slev na sociálním pojištění. Podle Nekuly návrh MZe již připravilo a nyní je na řadě ministerstvo práce a sociálních věcí. Daňovou úlevu by měli mít producenti citlivých komodit, jako jsou brambory a zelenina, nebo zemědělci, kteří se věnují živočišné výrobě. S podporou podle Nekuly souhlasila vládní koalice včetně premiéra Petra Fialy (ODS).

Ministerstvo letos zavedlo mimořádnou podporu pro chovatele prasat, kuřat nebo pěstitele jablek a brambor 831 milionů korun kvůli růstu cen energií a vstupních nákladů. Malé a střední zemědělské a potravinářské firmy mohly od 30. srpna žádat o podporu na snížení jistiny úvěru. Jednorázovou dotaci jim vyplatí Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, celkem rozdělí 750 milionů. Podle ministra byl o podporu mezi zemědělci velký zájem a fond spustí ještě jedno kolo žádostí.

Schodek státního rozpočtu by příští rok mohl dosáhnout 270 miliard Kč. Vyplývá to z prvního návrhu rozpočtu, který připravilo ministerstvo financí na rok 2023. Návrh počítá s příjmy 1,749 bilionu Kč a výdaji 2,019 bilionu Kč. Proti vládou schválené novele rozpočtu na tento rok je deficit nižší o 60 miliard korun.

Autor: zaz jw
Zdroj: ČTK

Přečteno: 486x