Rolnický fond spustí další kolo podpory pro zemědělce na splátky úvěrů

ČTK
Sdílejte článek
Rolnický fond spustí další kolo podpory pro zemědělce na splátky úvěrů

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) spustí další kolo příjmů žádostí na podporu malých a středních zemědělských podniků. První kolo žádostí o podporu vyčerpalo kapacitu 2000 žádostí krátce poté, co byl spuštěn jejich příjem. Fond o tom informoval v tiskové zprávě. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), která sdružuje hlavně malé farmáře, žádá v dopise ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) o zmírnění některých požadavků.

Fond spustil na konci srpna příjem žádostí o podporu v rámci programu, který má pomoci podnikům v mimořádné situaci způsobené hlavně válkou na Ukrajině, a kdy se podniky potýkají s růstem cen vstupních nákladů a energií. Celkem rozdělí 750 milionů korun mezi zemědělské a potravinářské firmy. Zemědělci mohli žádat až o 250.000 korun na snížení jistiny úvěru, částka ale nesmí přesáhnout 50 procent z nesplacené jistiny.

Asociace upozornila na to, že stránky fondu byly brzy po zahájení příjmu žádostí nedostupné a zažádat o podporu se podařilo jen části žadatelů. AZS ocenila, že fond ve spolupráci s ministerstvem hned oznámil, že bude spuštěno další kolo programu. Uvedla také, že pro malé farmáře nebo takzvané mikropodniky jsou programy PRGLF jednou z mála cest, jak se v současném systému nastavení zemědělských dotací mohou dostat k nějaké podpoře.

V dopise asociace žádá o to, aby o podporu na snížení úvěrů mohly čerpat i podniky, které v minulém roce s fondem měly smlouvu. Podle současných podmínek mohou čerpat pouze firmy, které v loňském roce uzavřely s fondem smlouvu o poskytnutí podpory. ASZ rovněž žádá o to, aby na podporu bylo vyčleněno dostatečné množství peněz a dosáhli na něj všichni, kteří pomoc potřebují.

Přečteno: 476x