Pardubické závodiště hostí 24. ročník chovatelské přehlídky koní

ČTK
Sdílejte článek
Pardubické závodiště hostí 24. ročník chovatelské přehlídky koní

O víkendu se na závodišti v Pardubicích uskuteční výstava Koně v akci, což je přehlídka desítek druhů plemen, od poníků po chladnokrevné koně. Představí koně při sportovních i pracovních činnostech, nabídne chovatelské přehlídky a doprovodný program, uvedla v tiskové zprávě manažerka výstavy Kateřina Nohavová. Letos se koná 24. ročník.

Hlavní program výstavy se odehraje v sobotu, na programu budou přehlídky chladnokrevných koní a shetlandských pony, soutěže a šampionáty.

"V podvečer se například uskuteční Mistrovství České republiky v těžkém tahu, kdy zejména pracovní koně a jejich kočí soupeří o to, kdo utáhne nejvyšší váhu na předem dané trati. Není výjimkou, že tyto těžké váhy utáhnou i násobek své hmotnosti. Divácky atraktivní je také soutěž v orbě koňmi," řekla Nohavová.

Tématem letošní výstavy je harmonie, souznění člověka a koně, které je nutné pro vykonávání všech pracovních a jezdeckých disciplín. Odpoledne se bude konat koňská show, na ní se představí malí i velcí koně.

"Diváci se mohou těšit na dostihy shetlandských pony, na drezuru starokladrubského koně pod sedlem i v kočáře, na ukázku výcviku koní městské policie, na skokovou čtverylku i pohádku v podání minikoní, na tančícího fríského koně i na westernové koně," sdělila Nohavová.

V doprovodném programu se pořadatelé zaměřili především na dětské návštěvníky. Vyzkouší si například hobby horsing, tedy skok přes překážky s koněm na tyči, v dětském centru si vyrobí loutku koně nebo si vyzkouší své vědomosti v zábavném kvízu.

V neděli se pak koná Mistrovství ČR v ovladatelnosti s kládou. Porotci hodnotí komunikaci koně a kočího a jejich dovedností při práci v lese. Pokračovat bude kvalifikace králičího hopu, miniaturní překážky budou králíci zdolávat i v sobotu. Hlavní program v neděli jsou dožínky.

jlc abz

Zdroj: ČTK

Přečteno: 434x