Přípravky na ochranu rostlin zřejmě budou kvůli falzům značené čárovými kódy

ČTK
Sdílejte článek
Přípravky na ochranu rostlin zřejmě budou kvůli falzům značené čárovými kódy

Přípravky na ochranu rostlin pro profesionální pěstitele se zřejmě budou označovat čárovými kódy s cílem omezit falzifikáty. Předpokládá to vládní novela rostlinolékařského zákona, kterou dnes schválila Sněmovna bez senátní úpravy hlasy téměř všech přítomných členů. Senátoři neprosadili v dolní komoře změnu, která se týkala postupu uznávání přípravků povolených podle přímo použitelných předpisů v jiných státech Evropské unie. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Sněmovna při původním projednávání novely proceduru schvalování části přípravků na návrh Josefa Kotta (ANO) zjednodušila. Senátoři ale namítali, že české úřady by v takovém případě už nehodnotily jejich rizika pro zdraví. Navrhli v tomto bodě navrátit předlohu do vládního znění, Sněmovna ale horní komoru nevyslyšela.

Kott argumentoval, že je bezpředmětné vyžadovat vyhodnocení rizik i u přípravků povolených podle předpisu EU pro trh jiného členského státu ze zóny, do níž patří i Česko. Komodity ošetřené těmito přípravky se navíc dovážejí a prodávají, upozornil. Kott také již dříve ve Sněmovně uvedl, že český trh je malý a firmám se zde nevyplatí přípravky registrovat, na což dnes upozornil Petr Bendl (ODS). Senátoři naproti tomu tvrdili, že řada povolení je v některých unijních zemích stará a mezitím se objevila nová zjištění o vlivu částí přípravků na lidské zdraví.

Novela zavádí označování přípravků na ochranu rostlin určených profesionálům dvourozměrnými čárovými kódy. Bez tohoto opatření je nebude možné prodávat. Opatření má zabránit rostoucímu riziku černého trhu s těmito přípravky a jejich padělání. Údaje o pohybech přípravků po Česku se budou zaznamenávat do úložiště dat. Nový systém tak umožní jejich sledování v každém článku distribuce. Úložiště bude spravovat ministerstvo zemědělství.

Systém by měl vést podle důvodové zprávy ke snížení nebezpečí škod na zdraví lidí a zvířat a na životním prostředí, které mohou vzniknout použitím nepovolených přípravků. Měl by zároveň přispět k lepší identifikaci zdrojů znečištění.

Novela také zavádí nová vymezení pro přemnožené organismy, které mohou působit hospodářské škody, a pro hranici škodlivosti. "Na tento, řekněme, základní stav navazuje úprava kalamitních prahů a kalamitních stavů," stojí ve zdůvodnění. V souvislosti s nedávným přemnožením hrabošů předloha upravuje postupy Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v případech vzniku kalamitních stavů způsobených značným rozšířením škůdců. Novela také umožní aplikovat granule nebo kapsle proti škůdcům pomocí dronů, ale nejvýše z pětimetrové výše.

mbc nlm rot

Zdroj: ČTK

Přečteno: 301x