V Radešínské Svratce na Žďársku bude po čtyřech letech znovu výstava skotu

ČTK
Sdílejte článek
V Radešínské Svratce na Žďársku bude po čtyřech letech znovu výstava skotu

V Radešínské Svratce na Žďársku bude ve čtvrtek národní výstava českého strakatého skotu. Víc než stovku dobytčat představí 28 chovatelů. Přehlídka bude po čtyřleté přestávce, před dvěma lety se nemohla uskutečnit kvůli epidemii koronaviru. ČTK to řekl ředitel Svazu chovatelů českého strakatého skotu Pavel Král na dnešním setkání k produkčnímu zemědělství na Vysočině v hotelu Medlov u Fryšavy pod Žákovou horou, který výstavě předcházel.

Chovatelé na Vysočině produkují nejvíc mléka v Česku. Jeho ceny podle zemědělců i mlékáren stoupají, ale zároveň jim rostou platby za vstupní náklady. Jak uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dopolední konferenci v Přibyslavi, cena litru mléka v průměru meziročně stoupla o 31 procent na srpnových 11,60 koruny.

"Je pravda, že ceny mléka stoupají, ale bohužel náklady to pořád předbíhají," řekl Lubomír Pisk, předseda představenstva Zemědělského družstva Kouty na Třebíčsku. Podotkl, že zdražila krmiva, stoupla cena nafty i náklady na mzdy. Družstvo chová 400 strakatých dojnic.

"Náklady do zemědělství obecně, ať už do rostlinné a živočišné výroby, byly a jsou. K tomu musí být odpovídající nárůst cen produkce," řekl Král. Dodal, že ještě větší dopad zdražování vstupů v chovu dojnic předpokládá v příštím roce, i kvůli tomu, že letos ještě chovatelé dobírají zásoby krmiv z minulého roku.

Účastníci setkání v hotelu Medlov kritizovali například i nové dělení dotací od příštího roku nebo takzvanou zelenou dohodu pro Evropu neboli Green deal, která podle nich směřuje k omezení zemědělské výroby. "Pojďme ty cíle jednak přehodnotit a jednak pozastavit v čase," řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR chystají na 15. září během summitu ministrů zemědělství a rybolovu protestní jízdy v regionech. Ministrům chtějí také předat společné memorandum agrárních komor zemí Visegrádské skupiny. Detaily akce zveřejní po společném jednání předsednictev obou organizací příští týden v pondělí.

Český strakatý skot je po holštýnském skotu druhým nejrozšířenějším plemenem v tuzemsku. Strakatých krav je podle svazu v domácích chovech okolo 130.000. Vývoz jalovic ztížila epidemie i válka na Ukrajině. Teď je někteří chovatelé dodávají například do Řecka, na Kypr, do Itálie nebo Polska, uvedl Král. V Radešínské Svratce, kde svaz chovatelů sídlí, bude výstava strakatého skotu popatnácté.

Z Vysočiny bylo v letošním prvním pololetí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) přes 305,8 milionu litrů mléka, skoro 19 procent celkové mléčné produkce v Česku. Zemědělci na Vysočině měli v republikovém porovnání také největší dodávky jatečného skotu. Za prvních letošních šest měsíců to bylo 13.500 tun v živé hmotnosti.

vst gcm

Zdroj: ČTK

Přečteno: 336x