Začíná Týden pro klima, v plánu jsou projekce, workshopy i piknik

ČTK
Sdílejte článek
Začíná Týden pro klima, v plánu jsou projekce, workshopy i piknik

Desítky akcí po celém Česku přinese Týden pro klima, který začíná dnes a upozorňuje na nutnost lepší ochrany klimatu. V plánu jsou například přednášky o dopadech změny klimatu, promítání snímků s ekologickou tematikou, piknik i akce, kde si lidé mohou vyměnit knihy nebo oblečení. Týden pro klima se letos koná potřetí.

"Řešení klimatické krize je věcí každého z nás. Týden pro klima může být pro řadu lidí vhodným začátkem. Někomu může přinést nové informace, jinému třeba nové kontakty nebo podobně naladěné spojence pro budoucí místní projekty vedoucí k lepší ochraně klimatu," uvedla Jitka Martínková z Klimatické koalice, která společně se Zeleným kruhem Týden pro klima zaštiťuje. Jde o platformy sdružující tuzemské, převážně ekologické, organizace.

V Praze se už dnes uskuteční happening, během něhož na Náplavce vznikne banner znázorňující globální oteplování. Součástí akce bude také sběr podpisů pro petici určenou vrcholným představitelům a představitelkám Evropské unie. Petice požaduje například urychlení přechodu k čistým a obnovitelným zdrojům energie či ochranu uprchlíků, kteří své domovy opustí v důsledku dopadů změny klimatu. Architektka Kateřina Vídenová a architekt Peter Bednár pak večer v kavárně Langhans pohovoří o pražských opatřeních adaptace na změnu klimatu.

V dalších dnech se budou v hlavním městě konat třeba vycházka se správcem městské zeleně po Proseku, přednáška o veganství či workshop, jehož účastníci vytvoří návrhy na vylepšení zahrady domova pro zrakově postižené Palata. Na širokou veřejnost pak cílí workshop na téma kompostování, lidé mohou také pomoci s čištěním ptačích budek v parku Cibulka. O dopadech klimatické změny i zkušenostech z výzkumných pobytů v Antarktidě pak v Knihovně Václava Havla pohovoří polární bioložka Marie Šabacká. V sobotu se pak uskuteční výměna knih před komunitním centrem Vzlet a výměna oblečení, knih a hraček na Jizerce.

V Brně v Haškov ulici dnes začne výstava na téma klimatické změny. Také v Brně pak mohou lidé pomoci s údržbou ptačích budek v parku pod Špilberkem nebo si zajít na film o významu medonosných včel, jehož projekce bude v Moravské zemské knihovně. V týdnu je na programu také představení "klimatické činohry" Odvaha k beznaději v Industře, nebo piknik s hraním deskových her v centru města - lokalitu pořadatelé ještě upřesní.

V Ostravě si lze zahrát Klima kvíz ve Staré aréně nebo si v centru PANT poslechnout debatu o tom, nakolik je Ostrava připravena na změnu klimatu. Akce se však uskuteční i ve více než 30 dalších městech po celé zemi a část programu bude i on-line.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 324x