Zemědělský fond vyplatil zemědělcům 587 milionů Kč mimořádné podpory

ČTK
Sdílejte článek
Zemědělský fond vyplatil zemědělcům 587 milionů Kč mimořádné podpory

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) rozdělil 70 procent z 831 milionů korun určených na mimořádnou pomoc chovatelům prasnic, drůbeže, dojeného skotu a pěstitelům jablek a brambor. K dnešnímu dni vyplatil 587 milionů Kč a vydal téměř 1200 kladných rozhodnutí o poskytnutí dotace, která má firmám pomoci kompenzovat rostoucí vstupní náklady na energie, krmiva a pohonné hmoty. Fond o tom informoval v tiskové zprávě. Největší část podpory dostali chovatelé prasnic a kuřat.

Fond spustil vydávání rozhodnutí 25. srpna. "Zemědělci získají nad rámec standardních dotačních titulů prostředky, které jim umožní překonat obtíže spojené s růstem nákladů," uvedl ředitel sekce přímých plateb Vítězslav Vopava, který od 1. září fond vede poté, co po dohodě s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) skončil ve funkci generálního ředitele Martin Šebestyán.

Rozdělit mezi zemědělce mimořádnou podporu umožnila státům EU hlavně jako reakci na mimořádnou situaci vyvolanou válkou na Ukrajině. Výběr odvětví, které mají mimořádnou podporu dostat, byl v kompetenci členských států. ČR dostala unijních peněz 277 milionů Kč, vláda schválila spolufinancování této pomoci ze státního rozpočtu ve výši dvojnásobku této částky, tedy 544 milionů korun.

Nařízení komise stanovilo podmínky získání podpory pro jednotlivá odvětví. Chovatelé prasnic a dojnic museli například splnit podmínku zpracování části vyprodukované kejdy v bioplynové stanici. Pěstitelé jablek mohli žádat v případě, že své sady obhospodařují v režimu takzvané integrované produkce nebo ekologického zemědělství.

Nekula v srpnu řekl, že vláda by mohla podpořit zemědělce dalšími třemi miliardami korun pomocí sníženého sociálního pojištění, což by mělo podpořit zaměstnanost na venkově. Návrh jeho resort připravuje spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Sazby a rozdělení podpory:

 

SAZBA

CELKOVÁČÁSTKA

na chov prasnic

4167,13 Kč/ks

334,43 mil. Kč

na chov kuřat chovaných na maso

5,41 Kč/ks

206,70 mil. Kč

na chov krav chovaných v systému chovu
s tržní produkcí

400 Kč/ks

140,63 mil. Kč

pro pěstitele jablek

17.931,62 Kč/ha

100 mil. Kč

pro pěstitele konzumních brambor

5152,82 Kč/ha

50 mil. Kč

Zdroj: Ministerstvo zemědělství, ČTK

zaz jw

Přečteno: 328x