MZe: Nelze rezignovat na dlouhodobé cíle, protesty jsou legitimní vyjádření

ČTK
Sdílejte článek
MZe: Nelze rezignovat na dlouhodobé cíle, protesty jsou legitimní vyjádření

Ministerstvo zemědělství (MZe) k plánovaným protestům Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR proti dotační politice české vlády a EU uvedlo, že oba svazy se se mohly podílet na přípravě plánů Společné zemědělské politiky EU. Na dlouhodobé ekologické cíle, ke kterým mají svazy výhrady, nelze podle MZe rezignovat. Protesty považuje resort za legitimní způsob vyjádření názoru v demokratické společnosti. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Komora a svaz dnes oznámily, že ve čtvrtek se po celém Česku budou konat protestní jízdy zemědělské techniky. Podobná akce se uskutečnila letos v lednu poté, co vláda rozhodla o změně nastavení dotací pro období mezi lety 2023 až 2027. Podle současné podoby dotační politiky dostanou více peněz malí farmáři. Svazy kritizují, že vláda bere peníze firmám, které vyrábí většinu potravin v ČR. Protesty mají také upozornit na dopady ekologických opatření vyplývajících ze Zelené dohody (Green Dealu) na zemědělství, například na požadavek na výrazné snižování užívání pesticidů.

Ministerstvo uvedlo, že zemědělské organizace jsou pravidelně účastníky pracovních skupiny, které strategický plán Společné zemědělské politiky EU (SZP) připravují. "Naším cílem je v první řadě lepší péče o krajinu, která musí být pestrá a zdravá, chceme ochránit půdu, vodní zdroje a biodiverzitu. Tomu odpovídá nastavení strategického plánu SZP a není možné rezignovat na dlouhodobé cíle," uvedl resort.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v srpnu rozhodl o přijetí výjimek z ekologických opatření na příští rok. Stejně jako letos se budou moci osít pole, které by jinak musela zůstat ležet ladem. Bude platit také výjimka z rotace plodin, farmáři tedy budou moci zasít na jednom pozemku stejnou plodinu jako letos.

Zemědělci nejvíce zasažení růstem cen energií, pohonných hmot a dalších vstupních nákladů, mohli letos požádat o mimořádnou podporu. Z unijních peněz a státního rozpočtu se rozdělí 831 milionů pro chovatele prasnic, drůbeže, dojeného skotu a pěstitelům jablek a brambor. Státní zemědělský intervenční fond dnes uvedl, že vyplatil 587 milionů, což je 70 procent z částky.

Zemědělci mohli také žádat o podporu prostřednictví Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu na snížení jistiny provozních úvěrů pro malé a střední zemědělce. Zemědělcům a potravinářům vyplatí 750 milionů korun. O dotace byl velký zájem, fond proto tento týden spustí další kolo žádostí.

Protest kritizuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje hlavně malé farmáře. Upozorňuje na to, že doposud v Česku velká část dotací směřovala hlavně k velkým podnikům.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 307x