Evropští ministři zemědělství na rodinné Farmě Hole

Veronika JenikovskáVeronika Jenikovská
Sdílejte článek

Ve čtvrtek 15. září začalo v Praze neformální zasedání ministrů zemědělství Evropské unie, a zatímco zástupci protestující Agrární komory a Zemědělského svazu čekali na ministry v centru Prahy, více než stovka zástupců zemědělských resortů z téměř celé EU zahájila svůj program návštěvou Farmy Hole, kde hospodaří rodina Poláčkových, členové Asociace soukromého zemědělství (ASZ ČR) v regionu Praha.

Během prohlídky měli ministři včetně eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského a jejich doprovod možnost seznámit se s historií farmy, která sahá až do 17. století, a hlavně se současným provozem, který se od roku 1990, kdy byl statek po nucené pauze rodině navrácen, zásadně změnil. Manželé Poláčkovi jsou povoláním původně elektrikář a učitelka, ale podařilo se jim úspěšně navázat na selské kořeny a s chodem farmy už také pomáhají obě děti Tomáš a Barbora, kteří mají zemědělské vzdělání a jsou zárukou budoucnosti farmy.

Rodina se nyní zabývá kromě chovu mléčného skotu, s nímž v 90. letech začínala, také zpracováním části produkce mléka na mozzarellu a další výrobky, které lze koupit přímo na farmě, dále rostlinnou výrobou na 450 hektarech půdy, provozem bioplynové stanice, chovem a ustájením koní a dalšími aktivitami. Poláčkovi také intenzívně spolupracují s obcí – bioplynová stanice, která zpracovává mimo jiné gastroodpad, zásobuje teplem sousedy. Na pozemcích v blízkosti farmy byly rovněž vybudovány dvě retenční nádrže, které pomáhají ochránit chatovou zástavbu pod farmou před přívalovými srážkami. Ministr Nekula ocenil moderní a nadčasový přístup farmy k technologiím a podnikatelským řešením a také promyšlený způsob a přínos jejich realizací nejen k rozvoji této rodinné farmy, ale také s příkladným přesahem do obce. Uvedl, že je velmi rád, že mohl ministrům ukázat právě takový životaschopný rodinný podnik, který je plně produkční a nežije z dotací.

Poláčkovi, jenž byli za svoji práci už v roce 2002 oceněni vůbec prvním titulem vítěze soutěže ASZ ČR Farma roku, se ve spolupráci s ministerstvem zemědělství perfektně ujali organizace této náročné akce, která se jen tak opakovat nebude, a ukázali, jak jejich rodinná farma dokáže skloubit intenzívní zemědělskou produkci, lokální zpracování a přímý odbyt a další nezemědělské aktivity, jež pozitivně ovlivňují její okolí. Za to jim patří velké poděkování, protože i díky výbornému dojmu, který na účastnících setkání evidentně zanechali, se může české zemědělství ukázat v daleko lepším světle, než na něj vrhají zároveň probíhající protesty proti Společné zemědělské politice EU.

Ing. Veronika Jenikovská, tajemnice ASZ ČR

Přečteno: 1 623x
Katalog farem