Zaměstnanci agrobaronů demonstrovali. S protesty nesouhlasíme, vzkázal zástupce malých farmářů

Forum24.cz
Sdílejte článek
Zaměstnanci agrobaronů demonstrovali. S protesty nesouhlasíme, vzkázal zástupce malých farmářů

I ve čtvrtek se objevovaly zprávy o tom, že zemědělci protestují proti zemědělské politice Evropské unie, že se v regionech objevily na silnicích kolony traktorů atd. Jenže opět nešlo tak úplně o protest zemědělců, zejména ne těch malých a středních. V traktorech byli nejčastěji zaměstnanci velkých zemědělských společností. Drobní farmáři a sedláci se do protestu nezapojili, naopak s ním nesouhlasí a silně ho kritizují.

Jednalo se o akci organizovanou Agrární komorou a Zemědělským svazem. Organizacemi, které sdružují ty největší zěmědělské podniky, agrokombináty, bývalé JZD. Podniky poslaly protestní traktory na silnice také kvůli nesouhlasu s s aktuálním zněním vládní dotační strategie v zemědělství, které dává větší podporu drobným zemědělcům a mírně ji snižuje těm největším hráčům na trhu.

„Vládní změny dohodnuté s většinou zemědělských organizací jsou citlivé a správné a ve svém celkovém výsledku nebudou mít negativní dopady ani na velké zemědělské podniky.“ 

Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství

„Protestu jsme se nezúčastnili, protože s ním nesouhlasíme,“ řekl deníku FORUM 24 Jaroslav Šebek, šéf Asociace soukromého zemědělství ČR. Organizace, která sdružuje sedláky, drobné zemědělce, farmáře,kteří mnohdy navazují na své předky – zemědělce, kterým jejich grunty sebrali komunisté. „Vládní změny dohodnuté s většinou zemědělských organizací jsou citlivé a správné a ve svém celkovém výsledku nebudou mít negativní dopady ani na velké zemědělské podniky,“ konstatoval Šebek.

Dále vysvětlil, že jde podle jeho názoru o nátlakovou akci majitelů největších zemědělských podniků. „Chtěli by se mít tak jako za Babiše a za ministra zemědělství Tomana, ale to už je naštěstí jinak, souhlasíme s kroky nové vlády,“vysvětlil Jaroslav Šebek, který má za to schválená úprava společné zemědělské politiky v ČR v zájmu drtivé většiny zemědělců České republiky a proto nedemonstrují, nemají k tomu důvod.

Protest Šebek označil za obhajobu zájmů úzké skupiny velkozemědělců. Těm se nelíbí řada chystaných věcí. Například nařízení, že má být jednou plodinou oseto maximálně 30 hektarů. „Realita českého zemědělství i zemědělství řady dalších zemí, kde se pěstují plodiny na mnohem větších plochách, je zcela jiná. Pokud chceme uspokojit poptávku po dostatečném množství kvalitních potravin za dostupné ceny, je tento požadavek prakticky nerealizovatelný,“ píší v prohlášení zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu.

Jenže sedlákům hospodařícím na venkově po generace ani toto nevadí. „Česká krajina se potýká s velkou vodní a větrnou erozí. Ty zhoršují právě ohromné lány jedné plodiny,“ řekl Šebek, který sám hospodaří na Roudnicku.

Zemědělský svaz a Agrární komora ve čtvrtek v Praze představily společné memorandum, které podepsalo 14 zemědělských organizací z devíti unijních států. Od vlád a EU požadují kromě stanovení maximálních cen energií také kompenzace vysokých cen hnojiv a dalších nákladů. Z dlouhodobého hlediska požadují více peněz ze Společné zemědělské politiky EU kvůli environmentálním ambicím unie.

Autor: Michal Závada
Zdroj: Forum24.cz

Přečteno: 502x