Volte do senátu Nagyovou, měl napsat Faltýnek zemědělcům. Ti však vyjádřili podporu Vystrčilovi

Forum24.cz
Sdílejte článek
Volte do senátu Nagyovou, měl napsat Faltýnek zemědělcům. Ti však vyjádřili podporu Vystrčilovi

První místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se měl osobním dopisem obrátit na zemědělce na Vysočině a jižních Čechách. V něm popisuje, že je Jana Nagyová vynikající kandidátkou do senátu. Podle Faltýnka je potřeba snížit převahu pravice v horní komoře parlamentu. Zemědělci však udělali přesný opak, než jeden z nejbližších spolupracovníků Andreje Babiše (ANO) žádal. Veřejně podpořili současného šéfa senátu Miloše Vystrčila (ODS), který se s Nagyovou utká ve víkendových volbách.

„Chtěl bych vás totiž požádat o podporu Jany Nagyové, která za hnutí ANO kandiduje na Vysočině do senátu. Je to skvělá, schopná, cílevědomá a pracovitá žena. A hlavně je to bojovnice. A teď chce i za vás – zemědělce – bojovat v senátu,“ stojí v dopise, který má redakce deníku FORUM 24 k dispozici od jednoho ze zemědělců.

Dále pisatel tvrdí, že Babišova vláda údajně pomáhala zemědělcům a současná vláda na ně kašle. „Chtěl bych vás proto ještě jednou požádat o podporu naší Jany Nagyové,“ stojí v závěru dopisu adresovaného zemědělcům. Pod psaním je pak podepsán poslanec Jaroslav Faltýnek.

Kauza Čapí hnízdo

Faltýnek Nagyovou dobře zná ze struktur holdingu Agrofert, kde společně pracovali. Oba pak čelili vyšetřování v kauze dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo. Zatímco Faltýnek z kauzy vyvázl, Nagyová stojí společně s Babišem u soudu.

Kandidátka na senátorku na sebe před několika dny vzala veškerou případnou vinu. „Chtěla bych se omluvit celé rodině pana Babiše. Pokud čistě teoreticky někdo pochybit měl, tak jsem to byla já,“ prohlásila před aktuálně probíhajícím soudem. 

Babiš pár dní před volbami začal usilovně Nagyové pomáhat v jejím senátním obvodu s kampaní. Zatímco minulý týden spolu strávili u soudu, od pondělí „v obytňáku“ objíždí Jihlavsko a Jindřichohradecko, kde obžalovaná Nagyová kandiduje. Pokud by v senátních volbách uspěla, soudní proces v kauze Čapí hnízdo by se musel pravděpodobně zastavit. Získala by totiž imunitu a soud by musel požádat horní komoru parlamentu o její vydání.

„Dokud by senát nerozhodl, proces s paní Nagyovou by pokračovat nemohl,“ potvrdil před pár dny deníku FORUM 24 ústavní právník Jan Kysela. Podle něj by se jednalo o dlouhodobější záležitost. „Není to možné udělat bezprostředně. Nebyla by to otázka dnů, ale spíše týdnů. Muselo by se počkat, až bude přijata do nitra senátu, až budou přijaty senátní orgány. To by byla otázka listopadu,“ vysvětlil. 

To by zřejmě pomohlo i šéfovi hnutí ANO. Není totiž jasné, zda by mohl soud pokračovat pouze s Babišem. Kysela se přiklání k tomu, že by se čekalo na vydání Nagyové a celé soudní řízení by se tedy protáhlo.

Zemědělci mají jiný názor

Dopis podepsaný Faltýnkem však zřejmě Nagyové nepomůže. Zemědělci totiž kandidátku hnutí ANO nepodpoří, naopak vyjádřili podporu jejímu konkurentovi a současnému předsedovi senátu Vystrčilovi. „Je silným zastáncem základních hodnot demokracie a svobody, což jasně ukázal skrze své dosavadní činy v předchozích politických pozicích a nyní jako předseda Senátu Parlamentu ČR,“ řekl o politikovi za ODS Jan Štefl, který je místopředsedou Asociace soukromého zemědělství Jindřichův Hradec.

Tamní zemědělci dokonce uspořádali v pondělí demonstraci proti kandidatuře Nagyové. „Je diametrální rozdíl mezi tím, jaké zemědělství by asi podporovala kandidátka do senátu za ANO přímo spojená s Andrejem Babišem v kauze neoprávněného čerpání dotací, a dosavadní odvedenou prací Miloše Vystrčila ve prospěch sedláků,“ doplnil Štefl.

Vystrčil se sedláky spolupracuje dlouhodobě. „Odhalením pomníku obětem násilné kolektivizace na Řípu si s námi připomněl nejrozsáhlejší pokus o likvidaci selského stavu naší země. Od počátku jasně podpořil program Pestrá krajina, jenž již pátým rokem pozitivně prezentuje práci sedláků, kteří dobře hospodaří v krajině. Svým vystoupením na mezinárodní konferenci v Telči také ukázal politickou snahu systémově podporovat důležitost rodinných farem, což může pomoci k ekonomické i sociální stabilizaci venkova,“ vyjmenoval pak Jaroslav Šebek, šéf Asociace soukromého zemědělství ČR.

Autor: Michal Závada
Zdroj: Forum24.cz

Přečteno: 535x