Zlatá farma bude reprezentovat Českou republiku v Evropské soutěži mladých farmářů 2022

Šárka GorgoňováŠárka Gorgoňová
Sdílejte článek
Zlatá farma bude reprezentovat Českou republiku v Evropské soutěži mladých farmářů 2022

Národní kolo Evropské soutěže mladých farmářů 2022 zná svého vítěze. Českou republiku bude v tomto klání na mezinárodním poli reprezentovat členka ASZ Přerov Zlata Ronzová Mádrová ze Zlaté farmy ve Štětovicích. Soutěž pro farmáře do 40 let každoročně vyhlašuje Evropský parlament a jedním z pěti europoslanců, jež soutěž organizují, je Michaela Šojdrová, která se dlouhodobě zajímá o situaci rodinných farem v EU. Partnery národního kola jsou Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) a místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR Karel Smetana.

Soutěž o hodnotné ceny zviditelňuje a odměňuje mladé farmáře za udržitelné a inovativní nápady a postupy, které se zabývají výzvami, jimž zemědělství v současné době čelí. Letošní ročník se věnuje zejména projektům z oblasti zavedení a šíření nových technologií a inovativních zemědělských postupů, přispění k ekonomickému, environmentálnímu a sociálnímu vývoji venkovských oblastí a schopnosti odolat a zotavit se z šoků a zátěže vyplývajících z krizí jako je válka na Ukrajině, pandemie COVID-19 a klimatické změny.

„Partnerství v této soutěži si naše stavovská organizace velice váží, neboť si velmi dobře uvědomujeme, že mladá generace farmářů má v rukou budoucnost našeho zemědělství. Nesmírně nás těší, že vítězové letošního i loňského ročníku jsou členy ASZ ČR, kteří v praxi dokazují, jaký význam pro celý náš venkov rodinné farmy mají,“ říká předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek.      

Zlatá farma manželů Zlaty Ronzové Mádrové, členky ASZ Přerov, a Lukáše Ronze ve Štětovicích je vyhlášeným místem konání nejrůznějších akcí pro veřejnost - trhů, slavností, dožínek, probíhají zde i edukativní programy pro skupiny školních dětí, konají se tu příměstské tábory a funguje zde rovněž spolek nadšenců pro hanácké tradice Štětovická slipka, který zároveň provozuje i Štětovické skanzen. Farma se zabývá chovem červenostrakatého skotu o počtu 80 krav a následným zpracováním produkce do velmi pestré škály výrobků. Jejich prodej je společně s produkty dalších sedláků z okolí zajištěn v obchodě přímo na farmě, nechybí ani bistro vyhledávané zejména výletníky a maminkami s dětmi, které tu mají opravdu bohaté vyžití.

„Tolik potřebnou diverzifikací činností dosahuje Zlata Ronzová Mádrová  vynikajícího propojení své štětovické farmy nejen s okolními obyvateli. Není  pochyb o tom, že si vítězství zaslouží, neboť přínos takovýchto hospodářství s velkým užitkem pro širokou veřejnost je zcela zásadní,“ říká Eliška Kravcová, předsedkyně ASZ Přerov.

Zlatě Ronzové Mádrové moc gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v celoevropském kole, jehož slavnostní vyhlášení proběhne během Evropského kongresu mladých farmářů 7. prosince 2022 v Bruselu.

Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR

Přečteno: 1 089x
Katalog farem