Zákon o rodinných farmách - důležitý milník, který zajistí pestré zemědělství a generační kontinuitu

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
Zákon o rodinných farmách - důležitý milník, který zajistí pestré zemědělství a generační kontinuitu

Rušné pondělí 10. října v hlavní kanceláři Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), které začalo tiskovou konferencí k tématu potravinové bezpečnosti, plynule přešlo do dalšího zasedání Předsednictva ASZ ČR, na nějž tentokrát přijali pozvání dva významní hosté - Miroslav Skřivánek (KDU-ČSL), člen sboru poradců ministra zemědělství a Radek Holomčík (Piráti), náměstek ministra zemědělství. Společně s hosty jsme diskutovali připravovaný zákon o rodinných farmách, novelu mysliveckého zákona, ale i důležitou a cílenější edukaci veřejnosti k zemědělství.

ASZ ČR připravila koncept legislativního ukotvení rodinných farem, k němuž vydala koncem letošních prázdnin informační brožuru. S oběma hosty jsme toto téma otevřeli a shodli jsme se na dalších důležitých krocích. Začátkem listopadu letošního roku pořádá Asociace soukromého zemědělství ČR mezinárodní konferenci Legislativní podpora rodinných farem v EU, na níž jsou pozvaní významní političtí představitelé, a která tak může být důležitým odrazovým můstkem nového zákona o rodinných farmách.

Hosté na P02Miroslav Skřivánek vyzdvihl také důležité téma - edukace nezemědělské veřejnosti. Ta v současnosti vnímá zemědělství spíše negativně, jako důsledek mediálních výstupů, které veřejnost informují zejména o proběhlých demonstracích proti Společné zemědělské politice, ohrožení potravinové bezpečnosti nebo environmentálních problémech, s nimiž si lidé zemědělství často spojují. Proto je třeba ukázat lidem pozitivní aspekty zemědělství jako moderního a perspektivního sektoru, který nabízí zajímavé příležitosti rozvíjející venkovskou ekonomiku při zachování šetrného hospodaření v krajině.

Anna Chládová

Přečteno: 763x
Katalog farem