Ministr zemědělství a poslanci ze zemědělského výboru poznávali fungování i problémy rodinných farem

Veronika JenikovskáVeronika Jenikovská
Sdílejte článek

Jedním z cílů programového prohlášení současné vlády je podpora rodinných farem a menších zemědělských subjektů. O způsobu jejich fungování, pestrosti podnikání, přesahu do okolí, ale i o reálných problémech, s nimiž se denně potkávají, se mohli velmi důkladně seznámit ministr zemědělství Zdeněk Nekula společně s předsedou Zemědělského výboru PSP ČR Michalem Kučerou a místopředsedou tohoto výboru Petrem Bendlem, kteří zavítali na čtyři různě zaměřená rodinná hospodářství na Benešovsku. U všech měli možnost vidět, že rodinné farmy mají zcela jistě budoucnost, ale potýkají se s celou řadou specifických obtíží, které je nutné začít co nejdříve řešit systémově. K tomu je vhodným nástrojem navrhovaný zákon o rodinných farmách, jehož projednání ministr i předseda zemědělského výboru poslanecké sněmovny podpořili.

Ministr03Na Farmě Prak, kde byla pro všechny přichystána snídaně, přítomné uvítal předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek společně s předsedou regionální organizace Pavlem Dudou, který zároveň představil velký a rozmanitý region Benešov a hospodaření jeho členů. Pro ministra a členy zemědělského výboru pak byla připravena krátká projížďka kočárem taženým lipicány po okolí farmy - v chladném a deštivém počasí to byla poměrně výzva, ale zároveň ideální možnost, jak si prohlédnout přilehlé pozemky, vybudované rybníky a turistickou infrastrukturu. Na bývalý poplužní dvůr hradu Český Šternberk se přijel podívat také současný majitel hradu a rovněž člen ASZ Benešov Filip Šternberk, který ocenil, že rodina Tupých dvůr zachovala v původní podobě a příkladně jej udržuje. Dnes se zde na 70 hektarech chová masný skot plemene hereford, lipicánští koně a provozuje penzion s restaurací.

Ministr07Vynechat samozřejmě nebylo možné loňskou farmu roku - Farmu Milošovice rodiny Cihlářových, která se velmi úspěšně věnuje chovu holštýnských dojnic a zpracování produkce v minimlékárně, a v den návštěvy ministra oslavila právě třicet let ode dne, kdy se podařilo obnovit na farmě hospodaření. Debata se zde celkem přirozeně stočila k tématům, které tíží rodinné farmy a jež se právě současná koaliční vláda přislíbila řešit. Diskutovalo se například o velikosti farem a jejich diverzitě, o chytrém zemědělství v pojetí nikoliv technokratickém, jak se k němu v současnosti přistupuje, ale spíše ve smyslu selského rozumu a práce s podmínkami v dané lokalitě, nebo třeba o stavebním právu a o tom, že nejlepší možností, jak může zemědělec dobře vycházet se svým okolím, je nabízet nějaké produkty nebo služby. Na farmě Cihlářových jsou pozitivní stránky rodinných farem vidět na každém kousku, zastupitelnost v rodině a generační návaznost zde jasně dokazují obě děti, které v době naší návštěvy zrovna připravovaly dojnice a jalovice na výstavu v Lysé nad Labem a životem a prací na statku jsou pohlceny.

Ministr09Třetí navštívená farma patří rodině Děkanovských, která se na zhruba 300 hektarech věnuje rostlinné výrobě včetně produkce brambor a chovu masného skotu. Dnes zde hospodaří dva bratři se svými rodinami, ale obtížnou obnovou statku si v devadesátých letech prošli zejména jejich rodiče, kteří začínali na 15 hektarech navrácené půdy. Dnes je farma moderně vybavená, má spoustu plánů do budoucna a vyrůstá zde už také nová generace.

Ministr10Zejména intenzívní rostlinné výrobě na více než 750 ha půdy se věnuje také rodina Sýsových. Cestou na Statek Novotinky měli zájemci možnost se na několika pozemcích přesvědčit o funkčnosti postupů regenerativního zemědělství, kterému se Sýsovi už delší dobu věnují. Kromě obilí a řepky pěstují také 70 hektarů brambor a na 150 ha hůře obdělávatelných pozemků chovají masný skot.

Na Statku Novotinky pak ještě probíhala více než hodinová debata sedláků s hosty – jedním z hlavních témat samozřejmě byly aktuální práce na dotačních podmínkách pro příští rok, které jsou nyní prioritou MZe. Členové měli dotaz například na preferenční kritéria, která by měla u investičních dotací více zvýhodnit malé a střední zemědělce a rodinné farmy obecně, na sledování propojenosti podniků, které by do systému přineslo spravedlivější přístup a několikrát samozřejmě došlo na stížnosti na přebyrokratizovaný systém, který často řeší jen papírové splnění Bruselem daných priorit bez praktického dopadu do praxe. Další diskuse se vedla k systému fungování PGRLF, které je zejména v poslední době pro sedláky kvůli nelogickému nastavení podmínek a způsobu podávání žádostí opravdu zklamáním. Potenciálně dobrý nástroj ale samozřejmě má nadále naši podporu a budeme požadovat, aby se nastavení celého systému změnilo a zpřístupnilo všem žadatelům. Ministr rovněž přislíbil navýšení rozpočtu PGRLF na 2 miliardy korun.

Ing. Veronika Jenikovská, tajemnice ASZ ČR

Přečteno: 1 143x