Při Středočeských dožínkách byla oceněna Farma Milošovice rodiny Cihlářových

Šárka GorgoňováŠárka Gorgoňová
Sdílejte článek
Při Středočeských dožínkách byla oceněna Farma Milošovice rodiny Cihlářových

Rodina Cihlářových z ASZ Benešov převzala v sobotu 8. října 2022 na Výstavišti v Lysé nad Labem ocenění „Zemědělský hospodář Středočeského kraje 2022“. To se každoročně uděluje úspěšným zemědělcům v rámci Středočeských dožínek, jež jsou součástí výstavy PODZIMNÍ ZEMĚDĚLEC. K přítomným promluvila a oceněným pogratulovala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). Akce se zúčastnila i řada hostů z kraje, z různých zemědělských organizací a také zemědělská i nezemědělská veřejnost.

Cihlářovi, kterým předal ocenění předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek, si už na vavříny pomalu zvykají. Na konci loňského roku společně stanuli na prknech pražského Divadla ABC, kde byli oceněni jakožto vítězové soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku 2020.

Tato pětičlenná rodina se věnuje sedlačině v obci Milošovice na rozhraní Kutnohorska, Benešovska a Havlíčkobrodska po vzoru svých předků, kteří tu hospodařili po několik staletí. Cihlářovi jsou důkazem, jak obrovským přínosem v mnoha směrech může být i hospodářství se sedmdesátihektarovou výměrou a méně než sto kusy skotu. Se svými holštýny, předváděnými všemi třemi dětmi včetně nejmladší, dvanáctileté Káji, dosahují četných titulů na oblastních i národních výstavách. Pro skvělé mléčné výrobky od maminky Mirky si zvykli jezdit na statek lidé z širokého okolí. A recept? Pravé selské smýšlení, láska k rodné hroudě a zvířatům, nadšení, optimismus a opravdovost čišící z přesvědčení o správnosti zvolené cesty.

Motivace, odhodlání a trpělivost - to jsou podstatné momenty pro úspěšné zemědělské podnikání, které mohou být někdy důležitější než třeba samotná velikost farmy či její výkon, a těch mají Cihlářovi na rozdávání. A to je přesně to, co může pomoci udělat z venkova místo k ekonomicky smysluplnému a současně i po všech stránkách spokojenému životu. Více takových farem je pro venkov naprosto klíčové,“ říká předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek. 

A to je i jeden z hlavních důvodů, proč se ASZ ČR rozhodla nominovat do soutěže „Zemědělský hospodář Středočeského kraje 2022“ právě tuto rodinu.

Lysá02

Asociace měla na Výstavišti v Lysé nad Labem po celou dobu akce PODZIMNÍ ZEMĚDĚLEC, která trvala čtyři dny (6. - 9. října), stánek, na němž jsme seznamovali širokou veřejnost s činností této stavovské organizace a nabízeli propagační materiály. Velmi pěknou a početnou expozici zvířat tu předvedli kolegové z naší členské organizace - Svazu chovatelů ovcí a koz z.s. Nechyběla ani drobná hospodářská zvířata - králíci a hrabavá i vodní drůbež. Tak zase za rok!     

Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR

Přečteno: 1 178x
Katalog farem