Mezinárodní projekt ON-FARM koordinovaný ASZ ČR je ve své polovině, proběhlo setkání v Granadě

Sdílejte článek
Mezinárodní projekt ON-FARM koordinovaný ASZ ČR je ve své polovině, proběhlo setkání v Granadě

Třetí projektové setkání mezinárodního projektového konsorcia projektu ON-FARM: Výroba a zpracování potravin s přidanou hodnotou pro místní malé a středně velké farmáře, jehož koordinátorem je Asociace soukromého zemědělství ČR, se uskutečnilo minulý týden ve španělské Granadě.

Na jednání byl představen první projektový výstup: souhrnná zpráva, která se skládá ze čtyř dokumentů. První a hlavní z nich je mezinárodní verze obsahující data ze všech partnerských zemí. Pro využití na národní úrovni však byly vytvořeny další varianty tohoto dokumentu, které se zaměřují na vybrané partnerské země: Česká republika, Itálie, Španělsko, Německo. V tuto chvíli všichni partneři pracují na dokončení překladů a anglické verze jsou již dostupné online https://www.onfarm.eu/training-platform/white-paper/.

Druhý projektový výstup - případové studie - je rovněž ve finální fázi sběru dat, ověřování a kontroly. V nejbližších dnech bude sběr dat kompletně dokončen a vytvořen souhrnný materiál a následně také dokončeny překlady. Zároveň byla zahájena i práce na třetím projektovém výstupu, kterým je tvorba v dnešní době velmi oblíbených podcastů.

Druhý den setkání navštívili partneři projektu distribuční centrum farmy Valley&Vega nedaleko Granady, které sdružuje téměř dvě desítky farem v okolí. Dvakrát týdně objednává od farmářů konkrétní produkty na základě poptávky a následně je společně distribuují. V Granadě mají vlastní doručovací službu a dvakrát týdně doručují i do celého Španělska. Vedle distribučního centra založili rovněž i ekoobchod, v rámci něhož nabízejí svým spotřebitelům možnost přímého přístupu k vlastním výrobkům (ovoce, zelenina a mnoho dalších), a také jim umožňuje se osobně se svými zákazníky setkávat.

On-farm02

Portfolio svých služeb rozšířili rovněž o přípravu a dodávku košů se sezónním bio ovocem pro firmy, které jsou speciálně navržené pro snadnou manipulaci a konzumaci na pracovišti. Distribuci bioproduktů zajišťují ale také například do jídelen, nemocnic či pro sociální služby a plně ji přizpůsobují potřebám zákazníků. Hlavním problémem, kterému čelí, je kolísání poptávky, resp. její extrémní snížení v letních měsících, kdy je produkce ovoce a zeleniny na svém vrcholu a zboží je největší množství. Tento pokles je způsoben zejména odlivem místních obyvatel z města do přímořských oblastí. Na závěr partneři ochutnali také některé z místních produktů, které z přebytků vyrábějí.

Markéta Šandová

ON-FARM_logo_bar          Logo_EU

 

Přečteno: 764x