FARMS´ CHARM: Diverzifikace podnikatelských aktivit jako cesta k udržitelnému zemědělství na venkově

Sdílejte článek
FARMS´ CHARM: Diverzifikace podnikatelských aktivit jako cesta k udržitelnému zemědělství na venkově

Agroturistika představuje jedinečnou příležitost, jak spojit aspekty cestovního ruchu a zemědělství a poskytnout tak řadu finančních, vzdělávacích a sociálních výhod turistům, zemědělcům a výrobcům i komunitám. Díky agroturistice získávají zemědělci a výrobci příležitost diverzifikovat své činnosti, vytvářet dodatečné příjmy a prodávat své produkty napřímo spotřebitelům - turistům.

Současně agroturistika posiluje cestovní ruch tím, že zvyšuje počet návštěvníků venkovských oblastí a prodlužuje délku jejich pobytu, což je v současné době jednou z hlavních priorit pro udržitelnější a ekologičtější cestovní ruch. Kromě toho poskytuje místním komunitám potenciál pro zvýšení místní daňové základny a nové pracovní příležitosti a v neposlední řadě také poskytuje příležitosti vzdělávání širší veřejnosti, pomáhá chránit zemědělskou půdu a motivuje zemědělce k provozu ekologických a environmentálních aktivit. 

Agroturistika je považována za trend udržitelného rozvoje budoucnosti. Cestovatelům přináší mnoho jedinečných hodnot a přispívá k rozvoji zemědělské ekonomiky venkovských oblastí. Pochopení tohoto typu cestovního ruchu a jeho úlohy pro socio-ekonomiku je nezbytné pro správný rozvoj místního zemědělského potenciálu.

Hlavním cílem právě zahájeného nového projektu FARMS´ CHARM je proto vzdělávat malé a střední zemědělce v možných způsobech zahájení agroturistických aktivit, které jim pomohou nejen diverzifikovat jejich příjmy, ale také propagovat jejich zemědělské produkty přímo spotřebitelům. To vše za současného oživení venkovských oblastí a místních komunit a podpory udržitelného způsobu cestovního ruchu, který je v souladu s tendencemi zpomalení a delšího pobytu v jedné oblasti. Projekt plánuje shromáždit současné příklady již existujících zemědělských podniků, které agroturistické postupy uplatňují, a vytvořit soubor různorodých nástrojů, které budou zemědělce v agroturistických způsobech vzdělávat.

Složení projektového konsorcia:

  • Asociace soukromého zemědělství České republiky, ASZ ČR (Česká republika) - koordinátor
  • Associazione Sviluppo Rurale, ASR (Itálie)
  • BEST Institut für berufsbezogene Weiterbildung und Personaltraining GmbH, BEST INSTITUT (Rakousko)
  • Cyprus Agrotourism Company, CAC (Kypr)
  • On Projects Advising SL, OnP (Španělsko)

Realizační program:                          ERASMUS+, KA2, Strategická partnerství pro vzdělávání dospělých

Číslo projektu:                                  2022-1-CZ01-KA220-ADU-000089506

Období realizace projektu:              10/2022 – 09/2024 (2 roky)

Lucie Ficková

Farms´ Charm          Spolufinancováno EU

 

Přečteno: 589x