Naší specialitou jsou tvrdé vyzrálé sýry jako pecorino a gouda. Mezi oblíbené patří taky čerstvý kozí sýr s medvědím česnekem. Dětem zas chutná náš kravský Okáč. Na pomazánky se skvěle hodí kozo-ovčí tvaroh, na grilovačku držovické Grillumi. Jogurty i tvaroh mají poctivou smetanovou chuť, protože mléku ponecháváme přirozené složení. Stačí ochutnat, a víte!
Farma je náš domov, proto se o něj staráme, jak nejlépe umíme. Zvířatům umožňujeme volný pohyb a přirozený způsob života. Chováme hnědé, bílé a anglonubijské kozy, z ovcí mléčná plemena lacaune a východofríské. Seno nedovážíme, ale sušíme na místních loukách. Na pastvinách sázíme pásy stromů, které chrání vodu. Zdravá krajina i zvířata jsou naše živobytí.
Sýry, jogurty i tvaroh vyrábíme z čerstvě nadojeného mléka, které necestuje kraj světa, ale pár metrů z moderní dojírny. Díky šetrné pasterizaci mléka si naše výrobky uchovávají přirozenou mikroflóru. Kravské mléko odebíráme z biofarmy v Merbolticích, ovčí a kozí si dojíme sami. Věděli jste, že na kilogram kozího sýra je potřeba 15 litrů mléka? A že koza nadojí denně nejvýš 5 litrů?
Na farmě žijeme s našimi dvěma syny a babičkou Olgou. Širší “rodinu” ale tvoří i naši spolupracovníci. Někteří jsou s námi od samého začátku. Ke stádu koz postupně přibyly ovce, 2 traktory, výrobna sýrů, nová stáj a modernizovaná dojírna.
V současnosti hospodaříme na 70 hektarech, stádo čítá 150 koz a 150 ovcí a ročně zpracujeme až 180 000 litrů mléka. Do výroby jsme se pustili jako zelenáči, ale dneska jsme českou farmářskou jedničkou v dlouhozrajících sýrech. A spolehlivou stálicí na farmářských trzích.