Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 3

Petr  HavelPetr Havel
Sdílejte článek
Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 3

Počátek kalendářního roku je již tradičně spojen s vyhlášením výsledků programu Pestrá krajina pořádaného Asociací soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), který je spojen se stejnojmennou konferencí v prostorách auly České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Nejinak tomu bylo i letos, a (nejen) účastníci této akce se tak mohli seznámit s dalšími pěti příklady zodpovědného, a přitom ekonomicky konkurenceschopného zemědělského hospodaření v podání členských farem ASZ ČR. Pět letos oceněných farem ovšem představuje jen vrcholek pyramidy příkladného hospodaření mnoha sedláků, které zlepšuje stav naší přírody a mimo jiné přispívá k zadržování vody v krajině a k její přirozené adaptaci na klimatické změny. To si také uvědomuje stále četnější spektrum tuzemských politiků i zástupců akademické sféry, kteří se letošní konference Pestrá krajiny v dosud nejvyšším počtu zúčastnili.

Patřili mezi ně například čtyři senátoři a senátorky, včetně předsedy Senátu Miloše Vystrčila, členové Zemědělského výboru Parlamentu včetně jeho předsedy Michala Kučery, náměstci ministerstev zemědělství i životního prostředí a bezpočet osobností, jejichž profesní i osobní život je spjat s životním prostředím, mimo jiné emeritní ministr životního prostředí Bedřich Moldan. Součástí akce byl tentokrát navíc i křest knihy „Sedlák pod Milešovkou“, jejíž náplní je mimo jiné série rozhovorů s předsedou hodnotitelské komise soutěže Pestrá krajina, Danielem Pitkem. Novým prvkem soutěže je pak registrované logo Pestrá krajina, které mohou nejen letos oceněné farmy využívat při identifikaci svých zemědělských a potravinářských produktů a upozornit tak spotřebitele nakupující potraviny, že takto označené produkty vznikly na území ČR způsobem, který zlepšuje stav naší přírody a krajiny.

Osvěta nezemědělské veřejnosti, jejíž tradiční součástí je program Pestrá krajina, je přitom velmi důležitým prvkem při budování, ba někdy i při znovuobnovování vztahu společnosti k přírodě. I proto je vhodné upozornit na další soutěž s obdobnými ambicemi, kterou vyhlásilo Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR). Jde o fotosoutěž „VODA 2023“ s podtitulem „Kudy teče voda“, určená pro autory digitálních, případně digitalizovaných fotografií. Zájemci mohou svá fota posílat elektronickou poštou na adresu fotosoutez@sovak.cz, uzávěrka soutěže je 31. 3. 2023, podrobnější informace lze najít na www.sovak.cz.

Státní podnik Lesy České republiky (Lesy ČR) oznámil tento týden úmysl převést během letošního a příštího roku do své režie zhruba 25 procent honiteb, přičemž zbývající hodlá nabídnout do pronájmu formou výběrových řízení. První kolo těchto řízení by mělo začít 13 února, 24. ledna by měl být znám seznam soutěžených honiteb, a podnik již také tento týden zveřejnil Pravidla výběrového řízení na pronájem honiteb | Lesy České republiky, s. p. (lesycr.cz). To vše by mohlo a mělo zajímat i zemědělce, neboť zodpovědná péče o lesní porosty je další z důležitých cest, jak zlepšit stav naší krajiny a pronájmem nabízených honiteb, budou-li honitby nabízeny za rozumných podmínek, by k tomu mohli přispět i podnikatelé v zemědělství. Dodat lze jen, že Lesy ČR v současné době spravují 968 honiteb.

Na závěr pak ještě tip na další produkt tuzemské vědy a výzkumu. Jde o takzvaný „Živý uhlík“, což je projekt akademičky Denisy Tiché, který pomáhá předcházet onemocnění trávicího traktu a snižovat překyselenost střev, například u koní. „Živý uhlík“ zvítězil loni na podzim v soutěži Point One Pitchuj Startup, kterou pořádala ČZU v konkurenci dalších projektů zaměřených především na udržitelnost a potravinářství. K uvedení uvedeného produktu na trh by přitom mělo dojít už v průběhu letošního roku.

Úplně nakonec pak ještě informace, která potěší exportéry a ty, kteří se letos chystají na zahraniční dovolenou, ale naopak nepotěší zemědělce ani tuzemské výrobce potravin. Kurz české koruny totiž tento týden prolomil hranici 23,90 Kč za euro, což je poprvé od roku 2008. Vzhledem k tomu, že většina lidí z bankovního sektoru předpokládá, že koruna v dalším období zase oslabí, je v současné době optimální buď nakoupit eura, nebo produkty ze zahraničí, které by měly být díky silné koruně levnější.

Petr Havel

Přečteno: 1 177x