Výměra jednotlivých farem se pohybovala v rozmezí 15 - 20 ha travních porostů a lesa. Některá místa jsou pro svou vysokou polohu nedostupná pro veškerou mechanizaci a je obdivuhodné, jakým způsobem si zdejší hospodáři dokáží poradit se sekáním trávy, sušením sena a jeho dopravou ke zpracování. V každém hospodářství je samozřejmostí chov hovězího dobytka na produkci mléka - převážně plemeno Simmental. Téměř samozřejmostí je i domácí výroba alspkého či horského sýra dle původních receptur, který je pro své chuťové vlastnosti velmi ceněn.
Ačkoli není Švýcarsko členem EU, musí splňovat zemědělská produkce, dle vyjádření farmářů, mnohá kritéria, která se příliš neliší od těch v členských zemích EU.
Cestou švýcarskou krajinou jsme museli obdivovat, jak je každý kousek země udržován a opečováván. Paní průvodkyně nás ujistila, že takto to funguje v celé zemi. Údržba krajiny je povinností vlastníka a zároveň je finančně podporována vládou.
Program celého zájezdu byl velmi pestrý a pečlivě naplánovaný. Jako by se i zde projevila ona pověstná švýcarská přesnost. Vše, co nám bylo slíbeno jsme viděli a skutečně toho nebylo málo. Všem organizátorům patří velký dík za jejich práci, která nám přinesla nezapomenutelné zážitky a vzpomínky.
Autor: Jiří Křížek, předseda ASZ Louny
Několik fotek ze zájezdu naleznete zde: Zájezd Švýcarsko