Asociace probrala s novým ředitelem SZIF možnosti zjednodušení v rámci aplikace nové SZP

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
Asociace probrala s novým ředitelem SZIF možnosti zjednodušení v rámci aplikace nové SZP

Od prosince loňského roku má platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), která přerozděluje drtivou většinu dotací v zemědělství, nového ředitele - Petra Dlouhého. Zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), předseda Jaroslav Šebek a místopředseda Jan Štefl, se proto tento týden sešli jak s novým ředitelem SZIF, tak s řediteli jednotlivých sekcí Milošem Jirovským a Vítězslavem Vopavou. Jednalo se zejména o konkrétních nastaveních nové Společné zemědělské politiky (SZP), ale také o novém moderním způsobu monitoringu zemědělských ploch za pomoci družicového systému.

Nejpalčivějším tématem SZP je momentálně konečné nastavení podmínek tzv. aktivního zemědělce, kterým se nově zemědělci budou muset prokazovat pro možnost čerpání evropských dotací. Podle současných navrhovaných podmínek se bude muset velká část zemědělců prokazovat auditem - jsou zde však opodstatněné obavy, že nápor zemědělských auditů bude příliš velký a bude se týkat zejména menších zemědělců, i přestože mnozí z nich naplno zemědělsky hospodaří celý život. Pro ASZ přijatelnou variantu splnění této podmínky prostřednictvím vytvoření přehledu zemědělských příjmů a vlastního výpočtu ze strany zemědělce však bohužel doprovází požadavek SZIF na nahrávání jednotlivých příjmových dokladů či faktur, což je pro praxi naprosto nereálný požadavek, více v článku. Konečné podmínky aktivního zemědělce jsou doposud předmětem jednání na straně Ministerstva zemědělství.

ASZ_SZIF_2023Velmi důležitým tématem je také monitoring pomocí systému AMS, který umožní moderním způsobem monitoring zemědělských ploch za pomoci družicového systému Sentinel. Systém bude do plného provozu spuštěn v letošním roce. Jeho hlavním smyslem bude ověřování vykonaných zemědělských aktivit na pozemcích pomocí satelitních snímků pro splnění podmínek pro poskytnutí dotací. ASZ ČR upozornila na to, že s touto zásadní změnou se budou pojit některé praktické záležitosti a uvedla možné problémy při vyhodnocování konkrétních pozemků. SZIF od systému AMS očekává snížení kontrol na místě, větší prostor pro nápravu ze strany zemědělce a snížení byrokracie. Vítězslav Vopava (ředitel Sekce přímých plateb, environmentálních podpor PRV a SOT) přislíbil představení systému AMS na letošní jarní radě ASZ ČR, která se bude konat v první polovině března 2023.

Dalším okruhem na tomto jednání bylo také téma zjednodušení malých výběrových řízení či cenových marketingů u zemědělských investičních podpor (do 0,5 mil, resp. do 2 mil. Kč) ve smyslu možnosti zavedení jasných finančních limitů (stropů) na jednotlivé typy strojů či zařízení, které by byly aktualizovány dle cenového vývoje. Tento systém, který je rovněž navrhován zástupci nevládních organizací v Antibyrokratické komisi, je přitom již s úspěchem odzkoušený v některých předchozích typech dotačních titulů. Ukázalo se, že správnost přípravy a realizace výběrových řízení je jednou z nejčastějších oblastí, které se od žadatelů dostávají na stůl přezkumné komisi PRV na Ministerstvu zemědělství. Tímto řešením, které také ASZ podpořila a dále rozvedla, by mohlo dojít ke snížení administrativních problémů a také obav zemědělců z toho, že jim bude podpora zamítnuta například kvůli svým drobným pochybením nebo nesprávným posouzením ze strany úředníka SZIF.

Ing. Anna Chládová, hlavní kancelář ASZ ČR

Přečteno: 878x