Podle Matúše totiž činí náklady na hektar amarantu zhruba 18 000 korun, výnos necelé dvě tuny a cena tuny amarantu je 25 000 korun. Přesto v současné době pěstují tuto hospodářskou plodinu v ČR pouze dva zemědělské podniky na celkové ploše 20 hektarů. O amarantovou mouku je podle Matúše velký zájem například z Německa, které je schopné nakoupit v ČR zhruba desetinásobné množství současné tuzemské produkce. Domácí surovina ale nestačí ani na pokrytí domácí poptávky, a proto se amarant do ČR vozí z Maďarska. Tam se letos pěstoval na ploše 600 hektarů. Podle významného tuzemského dietologa Zdeňka Zadáka mají zrna amarantu má vysokou nutriční a biologickou hodnotu. Konzumace amarantu mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu, působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva, stresu, cukrovce, osteoporóze či infarktu. Jako jediná hospodářská plodina obsahuje látku skvalen, která se vyskytuje v játrech žraloků a působí mimo jiné proti stárnutí kůže. I proto označila EU amarant jako potravinu budoucnosti. Od loňského roku proto financuje projekt na podporu využití amarantu na základě výzkumů jeho zdraví prospěšného složení v rámci 6. rámcového programu Evropské komise.
Petr Havel