„Na celkovém obratu českých subjektů z biopotravin má vývoz v posledních letech zhruba 37procentní podíl,“ uvádí Andrea Hrabalová z České technologické platformy pro ekologické zemědělství. Podle posledních dostupných dat z roku 2020 se z Česka vyvezly biopotraviny v hodnotě 3,43 miliardy korun.
„V České republice v tuto chvíli není dostatečně robustní trh s biopotravinami, který by byl schopen absorbovat veškerou domácí bioprodukci,“ uvádí mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Některých potravin je v bio kvalitě naopak na trhu nedostatek. Zejména jde o zeleninu, ovoce, vejce či drůbeží maso.
„Právě tyto komodity jsou kvůli malému trhu dost drahé. A pokud je farma produkuje, hledá si nejlepší ekonomickou cestu a tou je často export,“ uvádí Hrabalová. O bio brambory či jablka by na českém trhu zájem byl, ovšem většina produkce se vyváží kvůli vyšší kupní ceně. Naopak u potravin, jako je mouka, hovězí maso či mléko, je bioprodukce pro český trh dostatečná. Poptávka je totiž zatím velmi malá.
„Nejčastější bariérou je cena, případně omezený sortiment či špatná dostupnost prodejen nabízejících biopotraviny. Někteří zákazníci navíc nevidí rozdíl mezi bio a konvenční produkcí, nechtějí měnit zažité nákupní návyky, nebo je problematika biopotravin nezajímá či certifikaci bio nedůvěřují,“ vysvětluje Bílý.
S růstem cen potravin se cenový rozdíl mezi bio produkcí a běžnou nabídkou spíše stírá. „Ekologičtí producenti v prvovýrobě nejsou závislí na umělých hnojivech a pesticidech, jejichž cena za poslední rok výrazně narostla, a to se projevuje na nižším dopadu nárůstu cen jejich produkce a z ní zpracovaných biopotravin,“ vysvětluje Bílý.
I přes menší závislost ekologických zemědělců na vstupech ale podle Hrabalové ke zdražení biopotravin dojde. Na rozdíl od běžných potravin se však nepředpokládá skokový nárůst, spíše mírnější navýšení ceny. „Otázkou není výše ceny, ale rozdíl mezi stejnými komoditami. A pokud konvenční jsou a budou levné, protože nezahrnují externality, bude spotřebitel stále váhat,“ dodává Hrabalová.
Vozí se káva, čaj a dětská výživa
Bezmála 50 procent biopotravin na českém trhu je z dovozu. Jedná se převážně o potraviny, které se zde neprodukují, jako je koření, káva nebo čaj. „Dovážejí se ale i biopotraviny běžné denní spotřeby, především hotové pokrmy, včetně dětské výživy a potravinové doplňky,“ uvádí Bílý.
Necelou třetinu dovozu tvoří ovoce a zelenina ze západní a jižní Evropy. Ze třetích zemí se nejvíce dováží třtinový cukr z Indie a Argentiny, lněný olej z Kazachstánu a Ruska a mražené ovoce z Ukrajiny. Dovážejí se ale také bio jablka, mrkev nebo víno. „Podíl domácích bio výrobků je spíše větší a dovoz se soustředí opravdu na to, čeho máme nedostatek,“ říká Hrabalová.
Autor: Valentina Podlesná
Zdroj: Ekonews.cz