Podporujeme výzvu vlastníků soukromých lesů k naplnění vládního prohlášení k mysliveckému zákonu

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) intenzivně spolupracuje se Sdružením vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL). Od podepsání společného memoranda, které proběhlo začátkem loňského roku, se obě organizace vzájemně doplňují se zásadními připomínkami k novelizaci lesního a mysliveckého zákona, ale také k diskutované snaze ke zvýšení daní z nemovitých věcí. Představitelé SVOL i ASZ ČR také navštěvují vzájemná jednání a akce, v poslední době vystoupil například místopředseda SVOL a předseda Komory soukromých lesů (KSL) Richard Podstatzký na konferenci Pestrá krajina (jeho přednáška o mysliveckém hospodaření zde), a předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek se účastnil Valné hromady Komory soukromých lesů SVOL, která proběhla tento týden v Humpolci.

Zásadními tématy Valné hromady KSL SVOL byly zmiňované novelizace zákona o myslivosti a lesního zákona. Vzhledem k dosavadnímu vývoji novely mysliveckého zákona vyzvala KSL SVOL vládu k naplnění vládních prohlášení o posílení pravomoci vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb. Komora soukromých lesů vyjádřila například jasný požadavek na snížení výměr vlastních i společenstevních honiteb ze současných 500 hektarů na dřívější osvědčenou úroveň 115 hektarů. Předseda ASZ ČR na Valné hromadě SVOL snahu o změnu velikosti honiteb podpořil a uvedl, že tímto krokem lze alespoň částečně otevřít celý doposud hodně uzavřený systém myslivosti dalším vlastníkům či pachtýřům, jejichž zájem na co největších ekonomických a environmentálních škodách způsobených neúměrnými stavy zvěře je přirozeně největší a plně odpovídá i zahraničním úpravám v zemích, ke kterým se často díváme jako ke vzorům v tomto hospodaření. Zdůraznil, že snížení výměr honiteb by nebylo v praxi nijak plošné a teprve ve vzdálenější budoucnosti by nabídlo lepší možnost vlastníkům půdy, jak mít na svůj majetek oprávněně větší vliv, pokud je stále ubývající počty myslivců nedokáží dostat na přijatelnou úroveň.  

Obsah společných návrhů i ve spolupráci s dalšími odbornými spolky ke změnám je však širší, a byť některé již byly ministerstvem zemědělství zapracovány, zbývá dořešit právě ty nejdůležitější body, které mohou vedle environmentálních cílů, opravdu pomoci současné myslivosti a systémově působit na omezení miliardových škod, o nichž jsou jasné důkazy a které se každý rok opakují (ZDE). Předseda ASZ ČR zmínil, že jen za poslední rok se v Lesích ČR škody zvěří vyšplhaly na 3,5 mld. korun  (dle slov ředitel LČR, která padla letos v lednu na jednání Zemědělského výboru v Poslanecké sněmovně). Kromě tématu kolem mysliveckého zákona předseda Šebek ocenil společný postup ASZ ČR a SVOL proti zvyšování daní v připravované novele zákona o dani z nemovitých věcí.

Celou tiskovou zprávu ze zasedání valné hromady SVOL si můžete přečíst na tomto odkazu.

Anna Chládová, hlavní kancelář ASZ ČR

Přečteno: 749x