První ekologické farmy v České republice vznikly v roce 1989, a to na území Olomouckého kraje. Zatímco dříve byly farmy dodržující přísné ekologické postupy spíše výjimkou, dnes jejich podíl v českém zemědělství razantně roste. Spotřebitelé mají o biopotraviny čím dál vyšší zájem, stejně jako o kvalitní regionální produkty. Evropská unie se snaží k přechodu na ekologické zemědělství farmáře motivovat zvláštní dotační podporou a nově si stanovila i ambiciózní cíl – dosáhnout ekologického režimu na 25 procentech zemědělské půdy, a to do roku 2030.
Otázky k diskusi:
• Jak je na tom Česká republika s rozvojem ekologického zemědělství? Jak se rozvíjí ekologické zemědělství v Olomouckém kraji?
• Co pro Česko znamená cíl 25 procent zemědělské půdy v ekologickém režimu do roku 2030? Co se bude muset změnit?
• Jak motivovat zemědělce k tomu, aby zaváděli ekologické postupy? Pomůže jim v tom reforma společné zemědělské politiky EU a s ní spjatý český strategický plán?
Program: Každý z hostů/panelistů postupně představí v krátkém vstupu svůj příspěvek do debaty a následně proběhne moderovaná debata s ostatními účastníky kulatého stolu.
Hosté:
Miroslav Skřivánek, náměstek ministra zemědělství
Andrea Hrabalová, expertka na statistiku Bioinstitut - Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny http://bioinstitut.cz/cz/o-nas/tym
Bořivoj Šarapatka, vedoucí Katedry ekologie a životního prostředí UPOL https://www.prf.upol.cz/katedra-ekologie-a-zivotniho-prostredi/
Jitka Zálešáková, soukromě hospodařící ekologická zemědělkyně
Marek Slováček, farmář Mezi Polí https://mezipoli.cz/
Moderuje: Aneta Zachová, šéfredaktorka portálu Euractiv.cz
V případě Vašeho zájmu se prosím zaregistrujte na tomto odkaze https://forms.gle/2ga2aoswBB9GfE3o9
Zdroj: Euractiv.cz