První zastávka byla na rodinném hospodářství pana Reinthalera v Obermixnitzu u Weitersfeldu. Rodina obhospodařuje 32 ha orné půdy, 8 ha vinic, 0,5 ha ovocného sadu a chová jateční skot. Farma spolu s dalšími 4 hospodářstvími spoluvlastní zemědělskou techniku - traktor, secí stroj, pluh a další nářadí a rovněž třídičku brambor. Spolupráce mezi nimi bez problémů funguje a pokud se nějaký malý spor objeví, je podle slov pana Reinthalera nejlepší řešení u láhve vína. Po vstupu Rakouska do EU v roce 1995 stáli před zásadní otázkou, jak v hospodaření dál. Zjistili, že konvenčním zemědělstvím se na své výměře dále neuživí a získat další půdu je nemožné. Vsadili tedy na kvalitu a přešli na BIO hospodaření - prodávají v biokvalitě pšenici, brambory, skot a úrodu z vinic sami zpracovávají a prodávají víno - některé odrůdy obsazují první příčky i v mezinárodních soutěžích. Před 7 lety postavili halu na skladování brambor (s řízenou regulací teploty). Kromě vlastních brambor zde uskladňují úrodu i okolním zemědělcům, a tento pronájem představuje další významný zdroj příjmů. Součástí hospodářství je i stylově zařízená společenská místnost pro 50 lidí, kam jsme byli pozváni na oběd a potom následovala ochutnávka vín.
Po příjemném posezení jsme opustili tuto vinařskou oblast a pokračovali do kopců a lesů (podobné naší Vysočině) a v oblasti Zwettlu jsme navštívili zajímavé hospodářství spolku soukromých zemědělců Waldland - sdružení pro zpracování a odbyt zemědělských produktů.
Tato oblast byla z hlediska ekonomiky a infrastruktury velmi znevýhodněná (vyšší nadmořská výška, malá, rozdrobená pole). Zemědělci hledali z této situace východisko a dokázali znevýhodňující podmínky obrátit v pozitiva. V 80. letech min. století založili sdružení na podporu pěstování speciálních plodin. V současné době pěstují celou škálu bylinek, které zpracovávají pro farmaceutický průmysl a koření do kuchyně (kmín, anýz, fenykl, majoránka apod), které podnik opouští v malospotřebitelském balení - polovinu produkce v biokvalitě. Za 20 let své činnosti se sdružení rozrostlo a zastřešuje 750 zemědělců z tohoto regionu a obory činnosti se stále rozšiřují. Provozují jatka na zpracování drůbeže a králíků - speciality prodávají ve svém obchodě, zpracovávají len a z odpadu vláken dělají ekologické izolační desky pro stavebnictví a nejnovějším oborem je lisování oleje z řepky a přestavba naftových motorů vozidel na tento olej.
Za velmi důležité ve své činnosti považují to, že se produkty rostlinné i živočišné prvovýroby zpracovávají přímo v regionu, zůstává zde přidaná hodnota, umožňuje to rychlé zavádění novinek a přizpůsobování se poptávce.
Exkurze byla velice zajímavá a své postřehy bych shrnula do dvou bodů:
- zemědělci si i ve složitých podmínkách dokáží najít svou cestu, svůj způsob hospodaření, i ve znevýhodňujících podmínkách najdou pozitiva
- funguje tam spolupráce jednotlivých farmářů, kteří se dokáží sdružit, společně pořídit a provozovat zemědělskou techniku, vytvořit společný odbyt apod.
Zapsala Helena Přikrylová ( ASZ Vyškov )