Členské farmy Asociace soukromého zemědělství ČR se představí na výstavě Flora Olomouc

Sdílejte článek
Členské farmy Asociace soukromého zemědělství ČR se představí na výstavě Flora Olomouc

Výstava Flora Olomouc, která startuje již tento čtvrtek, je známá jako největší svátek květin. Na návštěvníky Flory letos čeká záplava barev vytvořená z bezmála 25 tisíc květin, Zahradnické trhy, Mezinárodní výstava bonsají a suiseki, ale také exkluzivní Večerní prohlídka, odborné přednášky a semináře a k vidění bude také prezentace členů Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR).

Expozice ASZ ČR s názvem Odkaz starých selských tradic bude umístěna v přístavbě pavilonu A v 1. patře. Od čtvrtka do neděle bude možné seznámit se s celou řadou regionálních farem a jejich produktů. A na jaké farmy se můžete těšit?

Sedlák z Hané. Statek se už několik generací zamě­řuje na pěstování plodin typických pro oblast Hané. Specializuje se na výrobu olejů zejména ze sóji, řepky, slunečnice a do budoucna počítá také s ko­nopným olejem. Oleje neobsahují umělé přísady a jsou vyráběny bez chemických úprav. Oceňují je především spotřebitelé se zájmem o regionální potraviny.

Šťastný domov Líšnice je sociální zemědělská firma, která si klade si za cíl pomáhat mentálně i fyzicky znevýhodněným lidem začlenit se do společnosti. Jednou z forem, kterou k tomuto využívá, je zaměstnávání postižených osob v chráněných dílnách. Jejich statek se zaměřuje na pěstování léčivých bylin, chov koní, drobných hospodářských zvířat a včel. Mají také vlastní mýdlárnu a šicí dílnu.

Šneci z Rybníčku. Farma se kromě tradiční zemědělské výroby věnuje pro tuzemské spotřebitele neobvyklému domácímu chovu šneků a výrobě šnečích specialit. Šnečí maso je zdravé, bez cholesterolu a tuku, bohaté na bílkoviny a minerální látky. Navíc, šneci byli už za 1. republiky oblíbenou lahůdkou dokonce součástí štědrovečerního menu. Farma vyrábí široké spektrum pochoutek, například šneky v ulitě s bylinkovým máslem, paštiky, ragú nebo šnečí krekry.

Levandulový statek. Tento statek je zaměřen na pěstování a zpracování levandule. Většinu produkce zpracují bistra a kavárny statku, z části se vyrábí produkty s BIO certifikací, jakou je především levandulový olej.  Období kvetení levandule, zhruba od konce června do půlky července, je ideální pro návštěvu statku. Může­te si tak vychutnat levandulové ob­čerstvení, vybrat si z destilovaných produktů v levandulovém obchodě a kochat se překrásným prostředím přímo u levandulových polí.

Bělecký Mlýn. Bělecký Mlýn se nachází asi 10 km západně od města Prostějova, v romantickém prostředí údolí řeky Romže, na rozhraní úrodné Hané a Drahanské vrchoviny. Restaurace nabízí z vlastního chovu hovězí z plemene Aberden Angus, jehněčí z plemene Suffolk a Romney Marsh a vepřové z Přestického černostrakatého prasete. Ze zvěřiny divoké prase, daňka skvrnitého a jelena dybowského. Je zde příjemné prostředí s ubytováním ideální pro pořádání svateb a akcí.

Farma Markových. Farma se zabývá pěstováním pestré škály plodin např. pšenice, máku, slunečnice, ovsa, prosa, lesknice, světlice barvířské, jetele inkarnátu apod, stejně tak se věnuje pastevnímu chovu ovcí za účelem zachování přírodních biotopů. Farma vyrábí za studena lisované oleje z vlastní produkce, které vynikají svou přirozenou chutí, vůní, barvou a jsou plné vitamínů a minerálů.

Víno Drápal. Počátky vinařství Oldřicha Drápala sahají do roku 1975, kdy začal vyrábět první vína. Tehdejší výroba byla na úrovni zahrádkářské, ale postupným úsilím a motivací vyrábět něco nového, začali od roku 2003 vyrábět slámová vína ve větším měřítku z větší pestrosti odrůd. Vinařství za dobu své činnosti získalo nespočet ocenění za svá výběrová slámová vína.

Burdova Farma. Farma se zabývá chovem hybridních pastevních prasat HEMBAT s vlastním plemeníkem, která se díky citlivému přístupu k jejich chovu stala žáda­nými pro své lahodné selečí maso. Základem k živočišné produkci je rostlinná výroba, která zahrnuje pastviny, louky a pole. Ve spolupráci s odborníky farma také vytvořila koncept průřezového využití kopřivového genetického materiálu NNI v zeleninovém, krmivářském, potravinářském, přadném i farmako­logickém nebo kosmetickém odvětví.

Vinařství Válka. Rodinné bio organické vinařství pěstuje révu na svazích Přírodního parku Výhon, ve vinařské obci Nosislav. Více než 8 ha vinic je umístěno v krásné viniční trati Přední hory, kde vinařstvím budované kamenné meze z místního materiálu pomáhají biologické rozmanitosti. Jako malovýrobci tvoří Válkovi víno jako umělecké dílo. Jejich vinařství nabízí pestrou škálu kvalitních bio vín, a bylo také oceněno v programu ASZ ČR Pestrá krajina 2021.

Hlavní kancelář ASZ ČR

Přečteno: 696x
Katalog farem