Méně papírování pro malé živnostníky. Stát chce zlepšit podmínky i pro výrobce domácích marmelád

ČT24
Sdílejte článek
Méně papírování pro malé živnostníky. Stát chce zlepšit podmínky i pro výrobce domácích marmelád

Stát chystá úlevy od byrokratické zátěže pro menší živnostníky. Balíček obsahuje přes dvacet návrhů z oblasti zdravotnictví, justice nebo zemědělství. Zmírnit chce třeba i podmínky pro vaření marmelád nebo sirupů v domácím prostředí. Normy u nás patří k nejpřísnějším v Evropské unii.

Lucie Stejskalová sbírá jednu cenu za druhou. V soutěži ve vaření domácích marmelád pro britskou královnu skončila druhá. „To mi vyrazilo dech, to jsem nečekala, posílala jsem tam citronové marmelády, pomerančové, jedna byla s čokoládou,“ popsala.

Ročně zvládne navařit maximálně osm tisíc marmelád. Koníčkem se chtěla živit. Počáteční statisícové investice a přísné hygienické podmínky ji zastavily. „Takový objem nestojí, abych do něj investovala. Kdyby ta sklenička stála sedmdesát korun, tak si vyděláte za rok deset tisíc. Nemůžete vařit z domova, musíte mít nebytový prostor svůj nebo si nějaký pronajmout,“ uvedla výrobkyně.

Současná pravidla komplikují šest let podnikání i Barboře Vyhnálkové. Ta zase vyrábí silikonové formy, které jsou atestované na použití s potravinami. Na hotové výrobky to ale napsat nesmí.

„Každý druh formy mám poslat znovu na atesty, které zjistí to samé, že silikon – ačkoli má jiný rozměr nebo tvar – má ty samé vlastnosti. Jenže atesty stojí k deseti tisícům, při tom malém objemu by se mi zdražení výrobků nevyplatilo,“ dodala Vyhnálková. O ukončení výroby zatím neuvažuje. Plánované zjednodušení byrokracie vítá.   

Zjednodušení pravidel 

„To v jiných zemích lze jednoduchým formulářem na úřadě, například jednou návštěvou doma, základní kontrolou, jestli kuchyň vypadá jako běžná. Je to limitované objemem, aby toho člověk nevyráběl příliš mnoho, to je rozumné,“ upřesnila místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Tuzemská pravidla patří k mimořádně přísným. Mnohdy tak dochází k jejich obcházení. „Na evropské úrovni je nějaké hygienické nařízení, tam ty problémy nejsou a pak je zvláštní, proč je tomu tak u nás, jestli to nezpůsobuje výklad nařízení,“ soudí ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). 

Právě výrobci, zástupci ministerstva zdravotnictví i hygieny by se měli sejít ve sněmovně. Řešit budou novou metodiku. „Ta metodika říká, pokud se jedná o nepravidelnou výrobu, jednorázovou, tak v tomto případě se nestanovují ty podmínky pro hygienický provoz jako u velkovýrobců,“ vysvětlil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví z resortu zdravotnictví Matyáš Fošum.

Další antibyrokratický balíček teď připomínají jednotlivá ministerstva. Podle ministra by ho do měsíce mohla projednat vláda. 

Autor: den
Zdroj: ČT 24

Přečteno: 530x