EKOFILMu zbývá jeden rok do padesátky. Ode dneška mohou tvůrci hlásit filmy do 49. ročníku

Sdílejte článek
EKOFILMu zbývá jeden rok do padesátky. Ode dneška mohou tvůrci hlásit filmy do 49. ročníku

Od dnešního dne mohou filmoví tvůrci hlásit své snímky do 49. ročníku EKOFILMu. Nejstarší filmový festival o životním prostředí na světě, který organizuje Ministerstvo životního prostředí, se uskuteční 6.–8. října 2023 v Brně. Tentokrát se bude věnovat zejména tématu vody. Filmaři mohou na portálu www.filmfreeway.com do konce června přihlásit snímky, které byly vytvořeny po 1. lednu 2021. Registrace je i letos zpoplatněna. Částku si poté rozdělí vítězní autoři jako prize money. Do soutěžního finále se probojuje 25 filmů, které budou soutěžit o ceny v jednotlivých soutěžních sekcích i o tradiční cenu prezidenta festivalu a Grand Prix – Hlavní cenu festivalu ministra životního prostředí.

„EKOFILM představuje české veřejnosti špičkové světové filmy. Pro českého diváka je to možná jediná možnost, jak si tyto snímky vychutnat na velkém plátně,” říká bývalý ministr životního prostředí a současný člen poradního týmu prezidenta Ladislav Miko, který už 8. rokem plní roli prezidenta festivalu. „Jsem přesvědčen, že i letos se bude jednat o přehlídku světové kvality.” 

Novinkou letoška je otevření všech tří soutěžních sekcí tvůrcům z celého světa. Tradičně zůstává soutěž celovečerních environmentálních filmů Krásy přírody, kterou doplní mezinárodní soutěž středometrážních filmů a samostatných dílů dokumentárních sérií s názvem Vize přírody. Soutěžní sekce do třetice doplní soutěž krátkých filmů s novým názvem Ve zkratce. „Formát středometrážních filmů a jednotlivých dílů televizních dokumentárních sérií, které se zabývají enviromentálními tématy, nesmí na Ekofilmu chybět. Právě v kratších formátech filmaři nejčastěji zpracovávají mezioborová setkání s ekologií. Sekce nabídne divákům environmentální témata viděna z pohledu ekonomie, sociologie, architektury či filosofie. Kategorii původně zahrnující středoevropskou tvorbu jsme nahradili sekcí zaměřenou na přesahy ekologie v mezinárodním měřítku," vysvětluje dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová

Letos bude festival věnován tématu vody. „Voda je nezbytná pro život na naší planetě a je na nás, abychom ji chránili. Letošní téma festivalu se zaměřuje na důležitost šetrného nakládání s vodou a na řešení ekologických problémů s vodou spojených. Ministerstvo životního prostředí tento rok věnuje vodě i z pohledu legislativy. Představili jsme havarijní novelu vodního zákona, která má přispět k tomu, aby se v budoucnu mohli lépe řešit podobné havárie jako byla ta na Bečvě, nejlépe aby vůbec nevznikaly. Vláda také schválila nové nařízení, které zpřísnilo ohlašovací práh pro kyanidy. Naší prioritou je také ústavní ochrana vody a celá řada adaptačních opatření, abychom kvůli probíhající změně klimatu do budoucna vodu neztráceli. Od festivalových filmů i besed očekáváme, že přispějí k diskusi o tom, jak můžeme vodu chránit a jak každý z nás může přispět ke zlepšení situace,“ říká k připravovanému 49. ročníku EKOFILMu ministr životního prostředí Petr Hladík.

Podobně jako v minulých letech by hlavním festivalovým místem mělo být kino Scala. „Vzhledem k tomu, že je v tuto chvíli nejasné, jestli bude kino fungovat, jednáme už v tuto chvíli o náhradních prostorech,” upozorňuje Karel Hrivňák z pořadatelské agentury Key Promotion. „Určitě se ale diváci mohou těšit i na besedy na Fakultě sociálních studií a předběžně jsme domluveni i s brněnskou zoo, kde by měl probíhat rodinný den EKOFILMu,” doplňuje Hrivňák. 

„Užší propojení Zoo Brno a EKOFILMu se nabízí samo. Spojuje nás ochrana přírody a touha lidem ukázat, že ochrana přírody je zásadní pro další život na téhle planetě,” doplňuje ho ředitelka brněnské zoologické zahrady Radana Dungelová. Kompletní program organizátoři odtajní začátkem září.

Festivalový web: http://www.ekofilm.cz

Facebook | Instagram 

Kontakt: Martin Gillár
tiskový mluvčí
+420 775 958 907,
press@ekofilm.cz

Foto a zdroj: tisková zpráva 49. mezinárodního filmového festivalu EKOFILM

Přečteno: 220x