Prezident Agrární komory Doležal bude na sněmu v Olomouci obhajovat funkci

ČTK
Sdílejte článek
Prezident Agrární komory Doležal bude na sněmu v Olomouci obhajovat funkci

Prezident Agrární komory ČR (AK) Jan Doležal bude ve čtvrtek na volebním sněmu v Olomouci obhajovat post v čele této zemědělské organizace. Zatím nebyl přihlášen žádný protikandidát na prezidenta. ČTK to dnes řekla mluvčí AK Barbora Pánková. Bývalý tajemník komory Doležal byl zvolen jejím prezidentem v roce 2020, kdy v této funkci vystřídal Zdeňka Jandejska.

„Ať dopadnou prezidentské volby jakkoliv, prioritou AK ČR by mělo do budoucna zůstat narovnání podmínek na jednotném trhu Evropské unie, snížení administrativní zátěže, a především racionalizace požadavků na zemědělské podnikatele. I proto jsme se rozhodli příští Evropskou komisi, ať už její složení bude jakékoliv, vyzvat k předložení dopadové studie Evropské zelené dohody prostřednictvím takzvané Evropské občanské iniciativy,“ sdělil dnes ČTK Doležal.

Nadále je podle něj třeba sledovat a komentovat vývoj tuzemské zemědělské legislativy. Zmínil především zákon o cenách a uvedení do praxe novely zákona o významné tržní síle. Oba zákony by podle něj měly přispět k nastavení férovějších podmínek mezi zemědělci, potravináři a obchodníky. „Je třeba se soustředit také na zvyšování povědomí veřejnosti o aktuálních zemědělských tématech, protože lidé se stále více zajímají o to, jak kvalitně se stravují, za jakou cenu a koho svým nákupem podpoří,“ míní Doležal.

Čeští zemědělci podle Doležala dokážou produkovat kvalitní potraviny za dostupné ceny. "Mají jistě lepší jakostní vlastnosti než zboží, jež cestovalo stovky i tisíce kilometrů. Věřím, že kurz je nyní nastavený správně. Pokud to tak vyhodnotí i 32. Sněm AK ČR, rád budu v práci pokračovat. Nebude jí málo," podotkl Doležal.

Sněm AK ve čtvrtek v Olomouci zvolí i nové členy prezidia, které na svých jednáních zpracovává stanoviska k aktuálním tématům v zemědělství a podklady pro jednání představenstva komory. Delegáti budou na sněmu v Olomouci hovořit o prioritách AK pro nadcházející období a na závěr přijmou usnesení s hlavními požadavky. Diskutovat se zřejmě bude také o konsolidačním balíčku vlády, který počítá se škrty v zemědělských dotacích ve výši 10,2 miliardy korun. O tuto částku by se měly snížit už příští rok.

Zvolením Doležala do čela komory v roce 2020 pokračoval trend posledních let, kdy si nestátní zemědělské organizace volí za prezidenty a předsedy tajemníky a výkonné úředníky, jako se tomu stalo u Asociace soukromého zemědělství a Jaroslava Šebka, Zemědělského svazu ČR a Martina Pýchy nebo Potravinářské komory ČR a Dany Večeřové.

beh gcm

Zdroj: ČTK

Přečteno: 276x