Houfem ovečky seberte se všecky aneb Pastva v lesích

Sdílejte článek

Pastva v lesích, stejně jako v minulém článku v Selské revui popisované pařeziny, patří k oblíbeným strašákům z lesnické minulosti. V úvodech většiny učebnic o pěstování lesů čteme, jak naši předkové nerozumně užívali lesy a jak jim to osvícená vrchnost musela zakázat, aby ty lesy nevydrancovali úplně. Vůbec heslo drancování lesů je oblíbená skrýš, do které se schovává celé nařizování státu a představa několika málo úředníků, jak jedině lze správně hospodařit. Pak se to mazaně vkládá do různě závazných legislativních či dotačních pravidel, která následně tvůrčím lesníkům ztrpčují život. Vraťme se však raději k historickým strašákům, a to k lesní pastvě.

Jde o historický způsob užívání lesů v našich zemích, který byl pro přežití dané komunity - osady, obce, panství - nezbytný. Prováděla se většinou v obdobích, kdy se hospodářská zvířata nemohla pást na pozemcích obhospodařovaných zemědělsky - pastvinách, loukách a polích po sklizni atd., a nebyla ustájena na zimu.

Často se uvádí, že pastva dobytka v lesích byla v našich zemích zakázána již v roce 1754 „Císařským královským patentem lesů a dříví, ustanovením v Království českém se týkající“, vydaném v době panování císařovny Marie Terezie (tzv. tereziánský lesní řád). Není to přesné. Uvedený patent není závazným právním dokumentem, obsahuje doporučení, jak je třeba se v lesích chovat a v nich hospodařit. K lesní pastvě je možné říci, že se nedoporučovala v mladých lesních kulturách. Vrchnost ji neměla povolovat, dokud neodrostou vrcholky mladých stromků tak, aby je dobytek nemohl okusovat. Zcela byla odmítnuta pastva koz. Důležité je, že nešlo o paušální zákaz pastvy v lesích, jak se dnes občas interpretuje. Tvůrci císařského patentu si uvědomovali důležitost lesní pastvy vzhledem k významu dobytka v tehdejším hospodářství. Text tereziánského lesního řádu se vztahoval na způsoby pastvy, případně druhy zvířat, které mohly způsobit poškození dřevin. Tam, kde škody nevznikaly, byla pastva v lesích tolerována.

Obdobné znění měl první zákon o lesích platný pro naše území, slavný rakousko-uherský lesní zákon č. 250 z roku 1852, který také lesní pastvu zcela nezakazoval. Protože pastva hospodářských zvířat v lesích byla pro život venkovských obyvatel po část roku nezbytná a byla součástí obecného užívání lesů (patří sem například i sběr lesních plodů či klestu), lesní zákon ji připouštěl, ale omezoval či zakazoval ji v těch případech, kdy mohla způsobit škodu, omezení či ohrožení dřevoprodukční funkce lesů. Absolutní zákaz lesní pastvy se objevuje až v zákoně č. 96/1977 Sb., tedy v dalším zákoně (první byl z roku 1960) vydaném za minulého režimu, který řešil hospodaření v lesích na území České republiky (byl vydán Českou národní radou). Je zřejmé, že nikoli Marie Terezie, ale až komunisté zakázali pastvu v lesích. Stojí za úvahu, zda potom zakazování lesní pastvy není určitým výrazem názorů směřujících k omezování práv a svobod člověka.

Důvody k omezování lesní pastvy za starého Rakouska a následně přes první republiku až do 2. poloviny 20. století, byť nelze přímo hovořit o zákazu, měly ve své době opodstatnění. Při špatně prováděné pastvě (vztah počtu kusů dobytka a délky pastevní zátěže na ploše) bez dlouhodobého pochopení k prostředí lesa mohlo dojít k  vypasení lesů, blokování jejich obnovy, škodám loupáním i k sešlapání a zhutnění půdního povrchu, poškození kořenového systému a málo lesnaté oblasti pak trpěly nedostatkem paliva i stavebního dříví. Stavy dobytka v každé venkovské chalupě a dohromady v každé obci byly na úrovni pro nás dnes obtížně představitelné, v lesích se navíc pásla i prasata. Navíc prakticky od dubna do července se všechen dobytek z obce mohl pást pouze na pastvinách a v lesích určených k pastvě, až po žních a sklizni otav mohl být vyhnán na strniště či louky, jak se píše v románech z venkovského prostředí z 19. století. V oblastech, kde při výměře lesů v katastru v řádu desítek hektarů byly počty dobytka v řádu stovek kusů, to mohlo znamenat značnou zátěž a omezení produkce dříví pastvou dotčených lesů. Ochranou lesů stát v extrémním případě zabezpečoval stabilní produkci paliva pro přežití obyvatel, v méně dramatickém vyjádření vytvářel podmínky pro následný hospodářský rozvoj zajištěním dostatku stavebního dříví v období průmyslové revoluce. Obsahem císařského patentu stejně jako lesního zákona po následujících 100 letech nebyl zákaz lesní pastvy jako takové, ale vnesení řádu a omezení do neřízené pastvy poškozující lesy. Byl to zásah a regulace do dříve neomezeného práva pást dobytek v lesích v rámci obecného užívání lesů, stejně jako byl sběr lesních plodů či klestu.

Způsoby užívání lesů v minulosti byly mnohem rozsáhlejší než dnes. A jak se v nich shlédli především různí ochranáři, tak už cudně zamlčují, že pokud byly v minulosti používány, dálo se to především z produkčních důvodů, ať už to byla produkce hospodářských zvířat na mléko či maso, či produkce jiných užitků, které les poskytoval. O ochraně přírody nikdo nevěděl.  Protože se dnes změnil charakter chovu dobytka, změnily se také potřeby a možnosti jeho krmení. Důležité je, že význam lesní pastvy pro produkci a pěstování dobytka pominul a důvody pro její pomístné znovuzavedení jsou úplně jiné než produkční. V současné době se uvádí a je přesvědčivě doloženo, že pastva v lesích má velký význam pro udržení potřebného charakteru stanovišť, tedy pro zachování či obnovu na tato stanoviště vázané biodiverzity. Řada zvláště chráněných druhů je vázána na otevřená stanoviště. Jedná se o škálu teplomilných a slunných druhů obývajících vhodné plochy, jako jsou lesní lemy, světliny, řídké lesní porosty. Navíc údržba prováděná pastvou je při dodržení předem upraveného režimu biologicky šetrnější než dosud prováděné mechanizované sečení a odklízení biomasy. Odlišný vliv pastvy zvěře a hospodářských zvířat je jednak v možnosti regulovat režim pastvy hospodářských zvířat (období a intenzitu pastvy) a v odlišných potravních preferencích různých zvířat. Pastva ve prospěch ochrany biodiverzity je analogií pastvy velkých stád kopytníků před příchodem člověka, či pastevního využíváním lesů až do 19.století. Z těchto důvodů se ochranáři snaží tento historický způsob hospodaření obnovit a narážejí na legislativní omezení pastvy hospodářských zvířat v lesích.

Pro umožnění tohoto způsobu péče většinou o vyhlášená chráněná území je nezbytné, kromě přesvědčení vlastníka lesa, překonat legislativní omezení v podobě zákazu pastvy v lesích. Je zvláštní, že orgány státní správy myslivosti běžně vyhlašují obory a orgány SSL kategorizují lesy zvláštního určení - uznané obory, kde dochází častokrát k horšímu poškození biotopu jeho totálním vypásáním a vydupáním, před kterým jsme v případě pastvy domácích zvířat varováni. Zřejmě se zvěř pase ušlechtileji než nebohé domácí zvířectvo.

Pastva v lesích je stále vnímána jako činnost ohrožující plnění funkcí lesů. Zkusme se však na ni podívat bez předsudků způsobených zaběhlým vnímáním této činnosti. V lesích ve chráněných územích jde o obnovu dříve běžných způsobů hospodaření. Jejich opuštěním došlo ke změně charakteru stanovišť a snížení jejich biodiverzity. Na základě udělené výjimky je možné pastvu směřovanou k těmto cílům provádět a tyto lesy budou plnit své poslání.

Je zajímavé, že pastva v lesích byla legislativně zakázána za minulého režimu, ačkoliv už dávno není obecným užíváním lesů. Měla by se provádět na základě dohody mezi vlastníkem lesa a provozovatelem pastvy, a přitom obecný zákaz trvá dál a jeho prolomení se nějak nedaří. V roce 2019 se při snaze o prosazení změny tohoto ustanovení naši poslanci zachovali přesně v duchu bolševických zákonů, jejichž cílem nebo vyzněním byla unifikace a sjednocení přípustných způsobů hospodaření. Je na místě v zákoně o lesích zákazy regulovat činnosti, které ohrožují plnění funkcí lesů, všech funkcí a za všech okolností, nikoli jen hypotetické snížení produkce dříví.

Text: Dušan Utinek
Foto: autor, Lukáš Čížek a Robert Stejskal 

Přečteno: 734x