Z jehněte zbyly kosti, ovci jsme nenašli, líčí chovatel. Vlci útočí i přes den

iDnes
Sdílejte článek
Z jehněte zbyly kosti, ovci jsme nenašli, líčí chovatel. Vlci útočí i přes den

Beskydští chovatelé ovcí jsou zoufalí. Vlky nezastavily ani ohradníky pod proudem, ani světlice. Letos už mají šelmy v Moravskoslezském kraji na svědomí téměř stovku zadávených ovcí. Útočí v oblasti Jablunkovska, Třinecka, Raškovic a Morávky. Škody dosahují 400 tisíc korun.

Podle chovatelů ovcí na Jablunkovsku jsou vlci, kteří loni zadávili v Beskydech 186 ovcí, stále troufalejší.

„Nebojí se útočit ani ve dne,“ řekl Jindřich Chlup z Bukovce, jemuž letos zardousili jehně a odtáhli ovci z ohrady. „Z třicetikilového jehněte zůstaly ohlodané kosti, kus pánve a jinak nic. Ovci jsme nenašli.“

Podle něj vlci zaútočili odpoledne. „Dopoledne šel kolem soused a vše bylo v pořádku. Večer jsem našel poškozený sto dvacet centimetrů vysoký elektrický ohradník a zbytky jehněte,“ upřesnil farmář.

Podobné pohledy se mu v ohradě naskýtaly i loni. Tehdy u něj vlci lovili třikrát a odnesli si pět ovcí. „Hned po prvním útoku jsem navýšil ohradník, a přesto zase zaútočili,“ dodal farmář, jenž do zabezpečení stáda dal téměř 100 tisíc korun.

Marcela Bojková v Písku na Frýdecko-Místecku loni přišla o šest ovcí a letos o jednu s nenarozeným jehnětem. Přitom na pastvinách postavila noční, 170 centimetrů vysoký ohradník i denní ohrady pod elektrickým proudem.

„Nefunguje to, vlci jsou stále drzejší,“ popsala. „Vlk přeskočil sto sedmdesát centimetrů vysokou ohradu. Protože se při přeskoku nedotýkal země, elektrický proud ho nijak nezranil.“

Letošní útoky jsou jiné, varují chovatelé

Letošní útoky vlků jsou podle chovatelů jiné než loni. „Pokud letos vlci strhnou nějakou ovci, poměrně velký kus z ní sežerou,“ řekl místopředseda Svazu chovatelů ovcí a koz Roman Cieslar.

Jako zástupce chovatelů se snaží být u každého šetření vlčího útoku, aby společně s farmáři mapoval nejen způsobené škody, ale sledoval i odběr slin a chlupů, které po sobě vlci nechali. Odborníci podle zjištěné DNA v odebraných vzorcích budou rozhodovat, zda útočí na ovce jeden, či více jedinců, a podle způsobu lovu zhodnotí, jestli je, nebo není jejich lov standardní. Pokud rozhodnou, že ne, může být vlk zastřelen.

Vlci v Beskydech

Letošní mapování výskytu velkých šelem ukázalo, že se vlci pohybují v Moravskoslezských Beskydech, Vsetínských Beskydech i v Javorníkách.

Do CHKO Beskydy aktuálně zasahují podle informací Agentury přírody a krajiny tři smečky a jeden vlčí pár.

Podle dlouhodobého monitoringu se vlci v Beskydech vyskytují častěji než dříve.

„Pohotovostní štáb, který bude o standardnosti útoků rozhodovat, jsme vytvořili. Zatím jsme se nesešli,“ uvedla Ivona Kneblová z Agentury na ochranu přírody a krajiny (AOPK), která má dohled nad útoky vlků na starosti.

Přestože první výsledky rozborů existují, nechtějí ochránci situaci hodnotit. „Bylo by to předčasné. Čekáme na ucelený soubor rozborů a navíc musí legislativci oficiálně schválit činnost pohotovostního štábu,“ uvedla Kneblová. „Dokud tak neučiní, je zbytečné se scházet.“

Pohotovostní plán určující kritéria pro chování vlka na škále od přirozeného po problematické představil ministr životního prostředí Petr Hladík chovatelům na Jablunkovsku letos v květnu. Lidé tehdy věřili, že legislativci dají plánu zelenou co nejdříve. Dodnes schválen nebyl.

„Lidé mají strach, protože vlci tu útočí v noci i přes den. Nikdo z místních zatím napaden nebyl, ale kdo nám zaručí, že to tak bude i dál?“ podotkl předseda Sdružení obcí Jablunkovska Kamil Kawulok.

Střídavě proto zástupci sdružení posílají žádosti o urychlení legislativy na ministerstva životního prostředí, zemědělství i agenturu na ochranu přírody a krajiny. „Minulý týden jsme se dozvěděli, že Královéhradecký kraj nečekal na vyjádření legislativců a rozhodl se pomoct farmářům sám tím, že vydal výjimku na odlov problematicky se chovajícího vlka. Okamžitě jsme kontaktovali náš kraj s tím, že by nám podobný krok pomohl,“ dodal Kawulok.

Zástupci Moravskoslezského kraje zatím nemají od ochránců přírody informace o existenci problematického vlka. Bez toho podle mluvčí kraje Miroslavy Chlebounové nemohou aktivovat pohotovostní plán, ani udělit výjimku. Rozhodnout musejí zákonodárci.

Autor: Lenka Carbolová
Zdroj: iDnes.cz

Přečteno: 316x