8 vítězů EU Organic Awards vyzdvihuje jedinečnost ekologického zemědělství

Sdílejte článek
8 vítězů EU Organic Awards vyzdvihuje jedinečnost ekologického zemědělství

Dnes bylo na slavnostně vyhlášeno osm vítězů druhého ročníku soutěže EU Organic Awards (evropské ceny za ekologické zemědělství). Letošními vítězi jsou různé subjekty z evropského ekologického odvětví, z nichž každý představuje vynikající výsledky v rámci celého ekologického hodnotového řetězce. Ceny EU za ekologickou produkci jsou zároveň oslavou Evropského dne ekologického zemědělství, který byl v roce 2021 vyhlášen Evropským parlamentem, Radou a Evropskou komisí.

Letos se do užšího výběru dostalo 24 kandidátů z téměř 100 přihlášek z celé Evropské unie. Program EU Organic Awards zahrnuje 7 kategorií a 8 individuálních ocenění. Oceňují vynikající, inovativní, udržitelné a inspirativní projekty, které vytvářejí skutečnou přidanou hodnotu pro ekologickou produkci. Ceny společně organizují Evropská komise, Evropský hospodářský a sociální výbor, Evropský výbor regionů, COPA-COGECA a IFOAM Organics Europe s podporou Evropského parlamentu a Rady.

Seznamte se s osmi vítězi:

Nejlepší farmářka

Paní Benito Pacheco provozuje velkou ekologickou kozí farmu. Její zvířata se živí výhradně pastvou, což velmi přispívá k biodiverzitě. Díky technologiím virtuálních ohradníků a používání obojků GPS se dospělá zvířata mohou volně pást, což přispívá k sekvestraci uhlíku v travních porostech.

Nejlepší farmář

Rodinná farma Moschos v Kastorii se specializuje na ekologický chov ovcí a výrobu mléčných produktů. Zavádí nové metody hospodaření, zlepšuje půdu a cirkulaci, což zpětně vede k vyššímu obsahu organické hmoty v půdě a výnosům.

Nejlepší bioregion

Burgenland se díky vědecké implementaci strategie „Bioland Burgenland“ stal vzorem v oblasti ekologické přeměny. Cílem strategie je nejen zvýšit podíl ekologicky obhospodařované zemědělské půdy na 50 % do roku 2030, ale také posílit celý dodavatelský řetězec ekologického zemědělství, včetně regionálních jídelen, bufetů a škol.

Nejlepší bio město

Rakouské hlavní město vyrábí ekologické zemědělské produkty pro své obyvatele ze svých 44 000 hektarů lesní a zemědělské půdy v souladu se strategií „Z farmy na vidličku“. Díky této iniciativě se posiluje místní ekonomika prostřednictvím regionálního hodnotového řetězce, který poskytuje podporu udržitelnému zemědělství a stravování.

Nejlepší bio okres

Biookres má největší rozlohu zemědělské půdy obhospodařované v ekologickém zemědělství v Portugalsku a podporuje projekty, které posilují krátké dodavatelské řetězce a zvyšují nabídku ekologických produktů.

Nejlepší ekologický malý a střední podnik (výrobce biopotravin)

Merry Mill je irská rodinná ekologická farma, která vyrábí v uzavřeném systému řadu  bezlepkových biopotravin. Aby mohli řídit celý proces od začátku do konce a zajistit, že nedojde ke křížové kontaminaci jiných obilovin, vybudovala farma první irský ekologický mlýn na  bezlepkový oves.

Nejlepší maloobchodní prodejce biopotravin

Společnost provozuje farmářský obchod o rozloze 600 m², kde prodává produkty z vlastní ekologické farmy o rozloze 450 ha s více než 50 druhy zeleniny. Kromě prodeje více než 8 000 biopotravin je součástí obchodu také pekárna a restaurace oceněná zelenou michelinskou hvězdou.

Nejlepší bio restaurace (jídelna)

Luftburg – Kolarik im Prater je největší plně certifikovaná bio restaurace na světě, jejíž filozofií je ekologická a sociální udržitelnost. Je držitelem několika rakouských cen, využívá obnovitelné zdroje energie a snaží se minimalizovat svou ekologickou stopu všude, kde je to možné.

Po slavnostním ceremoniálu prezident IFOAM OE Jan Plagge uvedl: „Ceny EU za ekologické zemědělství ukazují roli ekologického dodavatelského řetězce v udržitelném zemědělsko-potravinářském systému v souladu s cíli strategií EU „Farm to Fork“ a „Strategií EU pro biodiverziru“. Chválím vítěze za to, že ilustrují transformační potenciál ekologického zemědělství. Jejich úspěchy poukazují na rostoucí význam ekologického zemědělství a jeho soulad s evropským Akčním plánem pro ekologické zemědělství. Gratuluji všem účastníkům! Kéž jejich úsilí inspiruje k odolnému a holistickému přístupu k potravinám a zemědělství, který řeší naléhavé výzvy dneška, od potravinové bezpečnosti po krizi biologické rozmanitosti a klimatu.“

Eduardo Cuoco, ředitel IFOAM OE, dodává: „Gratulujeme vítězům a všem, kteří se dostali do užšího výběru! Jste inspirací pro všechny, kteří se snaží o udržitelnější systém potravin a zemědělství s využitím potenciálu ekologického zemědělství. Jsem rád, že některá kritéria ocenění vycházejí z celkových principů ekologického zemědělství – péče, zdraví, ekologie a spravedlnosti. Systémový přístup ekologického zemědělství k potravinám a zemědělství je cestou k tomu, aby náš potravinový systém byl nezávislejší na vnějších vstupech a byl odolnější.“

Komisař EU pro zemědělství a rozvoj venkova Janusz Wojciechowski při předávání cen sdělil: „Rád bych poblahopřál všem vítězům. Obděláváním naší půdy podle zásad ekologického zemědělství nejen vyživují naši půdu, ale také poskytují zdravé a kvalitní produkty. Dnešní vítězové Ceny EU za ekologické zemědělství jsou ukázkovým příkladem toho, jak může produkce a dostupnost většího množství ekologických potravin přinést výhody zemědělcům, spotřebitelům i celé společnosti.“

Originál tiskové zprávy si můžete přečíst na webových stránkách IFOAM OE.

Zdroj: ctpez.cz

Přečteno: 378x